OPASAN TREND U ŠKOLAMA! Đaci već u petom razredu puše ELEKTRONSKE CIGARETE koje mogu da dovedu do šloga i infarkta
Shutterstock

I ne samo to - pune su otrova, a njihova duža upotreba povećava rizik od pojave astme ili (HOBP) hroničnih opstruktivnih bolesti pluća.

Roditelji su šokirani činjenicom da je u osnovnim školama u Srbiji zavladao opasan trend pušenja kratkotrajnih elektronskih cigareta sa eteričnim uljima.

Kažu da jednu elektronsku cigaretu puši i po desetoro učenika, a kako nemaju dovoljno para da kupe više, da kažemo, kvalitetnije, oni se tako snalaze.

- To me zabrinulo. Imućnija deca donose cigarete, a oni koji nemaju dovoljno novca skupljaju kako bi kupili bar jednu koju će deliti. Većina dece proba iz radoznalosti jer ih privuku ukusi. Smatram da nastavnici i roditelji mogu da utiču da se zabrani donošenje tih cigareta u škole i konzumiranje na odmorima. Oni ne znaju da je to opasno jer misle da su te cigarete jer nemaju dim, a mirišu - kaže zabrinuta majka.

Lekari naglašavaju da su elektronske cigarete siguran put do pravih cigareta, na koje deca pređu vrlo brzo. Pulmolog dr Dejan Žujović iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu kaže da stručnjake brine materijal od koga su izgrađeni grejači elektronskih cigareta, sastav tečnosti koji se sipa u njih, mogućnost dodavanja različitih supstanci u tečnosti, posebno na crnom tržištu, i izostanak potpunih podataka o bezbednosti.

- Konzumacija ovih proizvoda dokazano dovodi do povišenog rizika od javljanja astme ili HOBP (hronične opstruktivne bolesti pluća). Kod mladih povećava rizik od neželjenih kardiovaskularnih događaja kao što su šlog, infarkt i povišeni krvni pritisak. Ovi proizvodi jesu manje štetni od aktivnog uživanja cigareta, koje sadrže ber 7.000 štetnih supstanci, od kojih su mnoge kancegorene, ali nisu bezopasni i svakako se ne preporučuju za mlade, čija se pluća tek razvijaju - kaže dr Žujović.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading