PRVA DUGOROČNA PROGNOZA ZA LETO Pogledajte kakvo vreme čeka Srbiju (FOTO)
Foto: EPA/Alo/Masanori Jošida

Ovaj servis koristi specijalizovane modele koji daju preciznu sliku o tome kakvi bi vremenski uslovi mogli da budu u predstojećim mesecima, a jedan od najpriznatijih modela ECMWF, pokazao je da se širom centralne i južne Evrope očekuju padavine koje će biti iznad proseka.

Podaci su takođe obuhvatili Srbiju, gde je detaljnom analizom utvrđeno da će temperatura biti jedan ili dva stepena toplije nego inače.

PRVA DUGOROČNA PROGNOZA ZA LETO Pogledajte kakvo vreme čeka Srbiju (FOTO)

Foto: ECMWF / SCREENSHOT

 

UKMO model, koji koriste službe u Velikoj Britaniji, pokazao je da će temperatura biti iznad proseka, ali i da će biti manje padavina nego inače.

Stručnjaci Severne Amerike naveli su da će temperature biti za jedan stepen veće u Evropu nego na one koje su bile proteklih godina.

Letnji meseci u Srbiji topliji i suvlji

Svoju okvirnu prognozu za leto dao je i RHMZ.

Jun

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 17.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.8 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.6 stepena. Mesečna suma padavina tokom juna biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 36 mm - navodi RHMZ.

PRVA DUGOROČNA PROGNOZA ZA LETO Pogledajte kakvo vreme čeka Srbiju (FOTO)

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Jul

RHMZ navodi da će srednja minimalna temperatura vazduha u julu imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

PRVA DUGOROČNA PROGNOZA ZA LETO Pogledajte kakvo vreme čeka Srbiju (FOTO)

Tanjug

 

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.8 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.5 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.9 stepeni. Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 17 mm - navodi se.

Avgust

Kako je saopštio RHMZ srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

PRVA DUGOROČNA PROGNOZA ZA LETO Pogledajte kakvo vreme čeka Srbiju (FOTO)

TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

 

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32.1 stepena. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 35 mm - piše RHMZ.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading