FENOMENALNO Alo! prisustvovao Đokijadi u Belegišu, fešta za pamćenje oduševila posetioce: Imamo i najmanjeg i najvećeg Đoku
Foto: Dragana Branković Jevđić

Nismo zgodni, ali smo neophodni - moto je ovogodišnje manifestacije „Đokijada“ organizovane u sremskom selu Belegiš, u čast meštana koji se zovu Đorđe. A takvih je onoliko - svaki treći muškarac nosi ovo ime. Preciznije njih 51.

Svesni rariteta, Đoke su se organizovale i napravile feštu za pamćenje. Najvažnija je bila dobra zabava, a birali su, između ostalog, najmanjeg, najvećeg, najdebljeg, najklempavijeg Đoku.

Organizator ove specifične manifestacije je Đorđe Radaković.

- „Đokijada“ je prvi put organizovana 2019, ali je zbog epidemije korone bila prekinuta poslednje dve godine. Sada se vratila u punom sjaju. Javilo se puno imenjaka, čak i iz inostranstva, kojima je žao što nisu mogli da dođu. Stotinak takmičara učestvuje u deset disciplina, pored sportskih nadmetanja, tu su i proglašenja najjačeg, najmršavijeg, najušatijeg, najdebljeg, najstarijeg, najmlađeg, najmanjeg, najvećeg... Kruna takmičenja je maratonsko kolo - rekao je za Alo! Radaković, i dodao da je najvažnije da se svi dobro zabave.

Foto: Dragana Branković Jevđić

 

- Svako može da odabere svog Đoku. Možda neke naredne godine napravimo i katalog Đokica - duhovito je zaključio Radaković.

Foto: Dragana Branković Jevđić

 

Najmlađi i, sudeći po aplauzima, najslađi bio je Đorđe Jazić, koji ima samo pet meseci. Ime je dobio po dedi, a pošto mu nisu smetale ni gužva ni vrućina ni preglasna muzika, izvesno je da će uživati na još mnogo „Đokijada“.

Foto: Dragana Branković Jevđić

 

Ovacije je izazvao i najstariji, sedamdesetdvogodišnji Đorđe Dragojević.

- Ime sam dobio po svom kumu i te godine u našoj ulici bilo je 11 Đorđa. Nadam se da ću, kad mu se sin oženi, dobiti ne samo naslednika već i imenjaka - rekao je Dragojević za Alo!, koji je takmičenje proveo u skladu sa svojim godinama - pod šatorom uz pivo.

Osim u dobroj zabavi i bogatom muzičkom programu, posetioci su uživali i u vožnji fijakerima.

Foto: Dragana Branković Jevđić

 

Takmičenje je proteklo bez ikakve zavisti, jer se unapred znalo - ko god da pobedi, biće Đorđe.

Foto: Dragana Branković Jevđić

 

Sve Đoka do Đoke, ali ništa bez Perice

Veselu atmosferu nije mogao da pokvari ni kratkotrajan nestanak struje. A komentar jednog krupnog brkajlije izazvao je salve smeha.

- E moj Đokice, ništa bez Perice - rekao je ovaj sredovečni muškarac, i dodao da je električar, zaposlen u EPS-u.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading