VARLJIVO LETO U MAJU Srbiju čeka pravi toplotni udar, a onda sledi olujni rolerkoster!
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Danas nad velikom delom BiH, zapadnom i jugozapadnom Hrvatskom, lokalno nad planinskim delom Crne Gore i možda nad krajnjim jugozapadom Srbije jaka destabilizacija atmosfere uz pojavu grmljavinskih pljuskova.

Najviše nestabilnosti treba očekivati nad središnjim delovima BiH i planinskom zaleđu središnjeg Jadrana ali su moguće i uz samo obalu ovog dela Jadrana.

Osim grmljavinskih pljuskova, biće uslova i za pojavu vremenskih nepogoda. Generalan pravac premeštanja nestabilnosti biće jugoistok-severozapad, tako da će tokom posle podneva i rane večeri napredovati ka severnijim i zapadnijom delovima ovog prostora.

Sa dolaskom večeri atmosfera bi se trebala polako smiriti ali bi kiše i pljuskova i dalje ponegde moglo biti.

 

 

Nad najvećim delom Srbije, središnjom i istočnom Hrvatskom pretežno sunčano, suvo i toplo. U košavskom području još danas pojačan jugoistočni vetar koji će do uveče prestati. U zonama nestabilnosti vetar prolazno olujan, severoistočni.

Vesić o izgradnji saobraćajnica i infrastrukture za srpsku fabriku vakcina - Alo.rs

Vremenska prognoza za narednu nedelju

Prva dva dana naredne nedelje sa okretanjem visinskog strujanja na severno nestabilnosti ali ređe i slabije u odnosu na ove od proteklih dana će se javljati i nad ostalim delom regiona ali će tu pretežno biti reč o lokalni pljuskovima, ređe jačim grmljavinskim olujama. Vetar u okretanju na severni smer i u zoni pljuskova može prolazno biti jak.

Najviše nestabilnosti bi se moglo javiti u utorak, osim na krajnjem severu regiona i duž obale Jadrana. Maksimumi bez veće promene i u granicama proseka, uglavnom od +17 do +25 stepeni Celzijusa.

Od srede do narednog vikenda sa jačanjem anticiklona sledi stabilizacija i otopljenje te će uslediti i prvi jači topao talas ove godine tako da će u drugom delu sledeće nedelje maksimumi često biti oko +28, a lokalno i malo preko +30 stepeni Celzijusa. Vetar će biti slab.

Možda se čini da su kompjuteri osvojili svet, ali bez papira se i dalje ne može - Alo.rs

U petak uveče sa severozapada je moguće premeštanje hladnog fronta koji bi dono destabilizaciju atmosfere uz grmljavinske pljuskove i moguće nepogode, posebno na severu regiona ali to su tek prvi signali za ovaj razvoj sinoptike i pitanje hoće li se narednih dana održati.

Vreme za vikend

Naredni vikend bi generalno trebao doneti promenjljivo i svežije vreme uz maksimume do +23 stepena Celzijusa, dok je posle 16. maja moguć nastavak trenda daljeg zahlađenja uz moguće pljuskove.

Sumirano, još danas veliki deo središnjih, zapadnih i jugozapadnih delova regiona može imati jake lokalne nestabilnosti, početak nedelje donosi slabije pljuskove većem delu regiona, a drugi deo nedelje dnosi prvi, jači, topao talas.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading