ĐURĐEVDANSKI OBIČAJI Kako su zbog mladih udavača stradale šumadijske kapije
Alo/Aleksandar Đorđević i privatna arhiva

Neki su čak doživeli salve pohvala, kao na primer oni koji su skinuli kapiju sa dvorišta devojke i ošmirglali, ofarbali kompresorom, osušili i vratili na mesto.

Aktivni su bili i momci iz Karađorđevog rodnog sela Viševca, koji su demontirali više kapija. Srećko Ivanović, Perica Milovanović, Marko i Milan Kostić, Marko Radovanović, Dragan Ivanović i Nikola Jovanović su u noćnoj akciji, osim kapija „ulovili“ i jednog zeku, ali im je on poslužio samo za slikanje, pa su ga vratili u njegov dom.

ĐURĐEVDANSKI OBIČAJI Kako su zbog mladih udavača stradale šumadijske kapije

Alo/Aleksandar Đorđević i privatna arhiva

 

Da podsetimo, običaj je da za Đurđevdan mladići odlaze do kuća devojaka koje im se sviđaju, skidaju kapije i odnose ih negde daleko, zadajući muke roditeljima koji moraju da ih traže po okolini.

Međutim, nekim momcima iz ove vesele grupe ne sviđaju se samo devojke iz njihovog sela, pa su ordinirali i po susednom gradiću Rači. Najviše kapija skinuto je u ulicama u naselju Vinogradi, koje se nalazi na uzvišici iznad Srednje škole „Đura Jakšić“. Ipak, nisu bili toliko napadni da kapije odnesu daleko, pa su one vrlo brzo ponovo bile na svom mestu.

ĐURĐEVDANSKI OBIČAJI Kako su zbog mladih udavača stradale šumadijske kapijeViševac

A da li će ove akcije viševačkih i račanskih momaka doprineti da se devojke iz kuća sa kojih su skinute kapije i udaju ove godine, moraćemo da sačekamo nekoliko meseci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading