HOTELIJERI KAO DETEKTIVI! Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Fondacija UNITAS zajedno u borbi protiv trgovine ljudima
Alo

U svetu stupce crne hronike svakodnevno pune informacije o osobama koje su nestale, o onima koje su pronađene a godine provele u ropstvu, zlostavljane i primorane da rade sve što bi njihovom tamničaru palo na pamet.

A svako može da pomogne da se spreče svi vidovi nasilja i eksploatacije ljudi, pre svega dece, da doprinese da živimo bezbednije i bezbrižnije, pa su Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Fondacija UNITAS organizovali obuku zaposlenih u hotelima kako da prepoznaju i reaguju u slučajevima trgovine ljudima.

Aleksandra Urošević, upraviteljka Unitas fondacije, u razgovoru za Alo! objasnila je kako će obuka izgledati i šta zaposleni treba da prepoznaju da bi sprečili trgovinu ljudima.

- Ova kriminalna industrija dešava se uvek i svuda, ali posebno u vreme velikih sportskih događaja ili muzičkih festivala, a naročito u hotelima. Posebno nam je značajna saradnja na ovom projektu sa Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije jer, na ovaj način, preveniramo trgovinu ljudima, investiramo u zaštitu dece od svih vidova nasilja i eksploatacije, u bezbednost turista, a time se dešava i senzitivizacija šire javnosti o ovom značajnom društvenom problemu - objasnila je naša sagovornica.

Prema njenim rečima obuka će obuhvatati zaposlene na svim nivoima, od recepcionara, sobara, konobara, itd. do menadžmenta koji će dobiti proceduru za upravljanje kritičnom informacijom.

- Posredstvom edukacije zaposleni će se upoznati sa opisom situacija koje zahtevaju poseban oprez, dodatnu pažnju prema ponašanju određenih klijenata i biće obučeni da prepoznaju indikatore da se u datom hotelu, eventualno, dešava situacija koja bi mogla da znači da je reč o trgovini ljudima. Naravno, svi zaposleni će biti obučeni da diskretno upravljaju takvom informacijom kako bi za ostale goste ona bila neuznemirujuća i nevidljiva - rekla je ona.

Zaposlene će obučavati edukatori Ministarstva za TTT i trening menadžer Unitas fonda. Ona ocenjuje da je obuka korisna za sve zaposlene, jer će steći znanja o rizicima u onlajn svetu i trgovini ljudima, a njihova deca će naučiti bezbednosnu kulturu na internetu.

- Posebni ciljevi odnose se na povećanje sigurnosti i bezbednosti turista i građanstva, smanjenje broja eventualnih žrtava trgovine ljudima kao i na senzitivizaciju šire javnosti u vezi sa ovom kriminalnom aktivnošću i načinima zaštite - dodaje ona, i zaključuje da je cilj obuke u preventivnoj zaštiti dece i mladih od trgovine ljudima.

Obrazovanjem protiv nasilja

HOTELIJERI KAO DETEKTIVI! Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Fondacija UNITAS zajedno u borbi protiv trgovine ljudima

Alo

 

Ana Krstajić, globalna predstavnica Fondacije Unitas, veruje da će ovaj vid obrazovanja doprineti u borbi protiv trgovine decom, kao i drugih vidova nasilja i eksploatacije.

- Prijavljivanje sumnjivih slučajeva je ključan vid prevencije trgovine ljudima. Obuke hotelijera su upravo način da to postignemo, tako što će zaposleni kroz ključne pokazatelje identifikovati trgovce ljudima, biti svesni opasnosti i reagovati adekvatno kada primete bilo šta sumnjivo - zaključila je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading