Đurđevdanski običaji i dalje aktuelni: Zavarili su mi šporet za vratnice
Foto: privatna arhiva

„Lopove“ niko ne juri, domaćini se ne ljute, a devojke se raduju. Reč je o starom đurđevdanskom običaju skidanja kapija gde ima devojka za udaju.

U Rači Kragujevačkoj grupa klinaca je skinula kapiju, ofarbala je i vratila, a „ofirao“ ih je tviteraš „Komšija opasnih namera“.

„Ali klinci koji su sinoć skinuli kapiju nekoj devojci, pa u toku noći je ošmirglali, ofarbali kompresorom, osušili i vratili na mesto su apsolutni gospodari svemira“, napisao je on, a mnogi su prokomentarisali da su se momci prešli jer je kapiju trebalo da sakriju da bi se gazda pomučio da je nađe.

„Ali zar se nisu preradili? Trebalo je samo da je skinu i sakriju, koliko sam to shvatio juče! Al’ ajde, novo vreme, novi običaji“, objavio je Slobodni i podsetio na vreme „kad su kapije dobijale noge“.

Đurđevdanski običaji i dalje aktuelni: Zavarili su mi šporet za vratnice

 

 

Ređala su se lična iskustva koja su izazvala salve smeha.

„Pre 30 godina u Rači izašao ćale moje drugarice da čuva kapiju, veli čekajte, ima još par ispita do kraja.“

Dejan Šundić je sve nasmejao objavom: „Ovamo jedan pre izvesnog vremena dobio bruh na Đurđevdan“, ali je najviše sviđanja pokupilo priznanje jednog oca: „Meni zavarili stari šporet za kapiju“.

Da ovo nije običaj samo u Šumadiji, posvedočili su i Vojvođani.

„Kod mene u selu u Vojvodini, kad se mladiću uda bivša devojka, drugari mu noću nabacaju ispred kapije šuta i svega što nađu, pa on ujutru mora da čisti (on jer se zna čemu to) dok ga komšije zavitlavaju. Poslednji put bilo mom kumu pre 20 godina da sam čula. Običaj ćuti i čisti“, napisala je Sandra Govorčić.

Đurđevdanski običaji i dalje aktuelni: Zavarili su mi šporet za vratnice

„Moja pomajka nije imala ćerke za udaju. Doduše, pobratim je za ženidbu, ali... Svake godine joj skidali kapiju. Baš svake. Jedne ih pretekla, pa skinula sama i sklonila je u garažu“, objavila je Younggrandmother.

Inače, običaj da se skidaju kapije gde ima devojka za udaju je veoma star. Mladići u ponoć odlaze do kuća svojih simpatija, skidaju kapije i odnose ih što dalje kako bi namučili roditelje, najčešće očeve koji moraju da ih traže po selu. Ovaj običaj prati verovanje da će se devojka kojoj je ukradena kapija udati te godine.

Da li je to tačno ili ne, niko ne zna, ali iz godine u godinu iznenađuje kreativnost đurđevdanskih fantoma. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Veronika

07.05.2022 10:45

Kod nas u Bosni običaj je za Đurđevdan da se noću momci ušunjaju u baštu i posjeku cvijeće u dvorištu djevojke koja im se dopada. Onda pokupe to cvijeće i zakače za kapiju u obliku buketa. Mojoj drugarici tako su dva puta potpuno uništili biljke koje je uzgajala cijelu godinu.