VOJSKA SRBIJE JE DOBILA PRAVU "ZVER" Ovi podaci o naoružanju će vas zapanjiti (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijav/A.V.

Predstavljamo vam detaljnu analizu ovog naoružanja.

Za potrebe PVO Vojske Srbije, nabavljene su četiri raketne baterije FK-3, koje će biti u sastavu jednog raketnog diviziona i to 2. Rd iz sastava 250. Raketne brigade PVO.

Kako piše specijalizovani portal "Tango Six" u detaljnoj analizi, prva komponenta koju treba je Kolimatorska stanica, smeštena na vozilu 6×6, a koja se izdvaja među ostalim komponentama sistema po visokom jarbolu na kome se nalaze antene. Stanica služi za kalibraciju položaja i za proveru komunikacije između rakete u letu i radara za praćenje ciljeva i navođenje raketa, slanjem simuliranog signala. Stanica se postavlja na 200-300 metara od radara, kod posedanja novog vatrenog položaja.

 

Osmatrački radar JSG-100, dometa 240 km, osnovni je izvor informacija o stanju u vazdušnom prostoru raketne baterije. Namenjen je za osmatranje vazdušnog prostora i pravovremenu detekciju i otkrivanje nadolazećih pretnji. Prema dostupnim podacima, radar može samostalno otkriti do 100 ciljeva istovremeno. Radar ima svoju Pokretnu stanicu za napajanje.

Radar za navođenje raketa H-200, sa oznakom RV (Radar Vehicle), namenjen je za zahvat i praćenje ciljeva i za navođenje raketa. Može se reći da je ovaj radar srce sistema FK-3. Prati precizno do šest ciljeva i na njih vodi do 12 raketa istovremeno, plus istovremeno obrađuje još preko 30 ciljeva na nivou tragova. Radar je u mogućnosti da prati ciljeve u krugu od 360 stepeni i na visinama do 27 km. Na radar se uvezuje tri do šest lansera sa po četiri rakete u kontejnerima. Na Štitu 2022, prikazano je uvezivanje četiri lansera.

Radar sadrži nekoliko tehnika za borbu protiv smetnji, a opremljen je i sistemom za automatsku nivelaciju, samopozicioniranje i samoorijentaciju. Napaja se pomoću agregata. Masa radara iznosi oko 32 tone.

Osmatračkim radarom JSG-100 i Radarom za praćenje ciljeva i navođenje raketa RV, upravlja se daljinskim putem iz Komandnog vozila CCV. Dakle, posade oba radara, imaju zadatak da radare dovezu na položaj, prevedu u borbeni poredak i uključe u rad. Upravljanje radarima i kompletnom baterijom obavlja se iz ove CCV Stanice koja se takođe nalazi na točkaškoj šasiji 6×6 na kojoj se nalaze i agregati. Stanica može upravljati komponentama baterije (radari i lansirna vozila) putem žičane veze na daljinama do 300 metara ili putem bežične veze na daljinama do čak 1.000 metara.

Namena Komandnog vozila CCV je daljinsko upravljanje napajanjem i slanje govornih komandi na borbena vozila, blagovremeni prijem borbenih komandi i naređenja od pretpostavljene komande u realnom vremenu, sposobnost prijema i korišćenja informacija o situaciji u VaP-u koje su poslate od drugih izvora, blagovremeni prikaz informacija o situaciji u VaP-u i raketama, podsistemima upravljačkog vozila i vozila za lansiranje raketa, izveštavanje pretpostavljene komande o kompletnoj situaciji u vazduhu i rezultatima gađanja, obrada podataka, upravljanje vatrom, izračunavanje momenta lansiranja, susreta, kontrola leta rakete, ocena rezultata gađanja, obuka pojedinaca i posluge, kontrola funkcionisanja vozila za lansiranje raketa i procesa lansiranja.

Komandno vozilo CCV sastoji se od upravljačke kabine i šasije. Upravljačka kabina sadrži niz konzola na kojima su ugrađeni pokazivači: situacije u VaP-u, zone lansiranja, komandni displej, displej za osmatranje, displej za praćenje, uređaji za komunikaciju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading