ČEKA NAS VREMENSKI ROLERKOSTER U MAJU! Poznati meteorolog najavio poplave, grad i crvenu kišu
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

Početkom maja veći deo Evrope biće pod uticajem visinskog ciklona, u sklopu koga će se premeštati oslabljeni talasi vlažnog vazduha sa zapada na istok, uslovljavajući kišu i pljuskove.

Prema rečima meteorologa Ristića prvi od tih talasa doći će u našu zemlju već u nedelju, 1. maja.

- U nedelju, 1. maja, postepeno povećanje oblačnosti koje će u zapadnim i južnim delovima zemlje usloviti kišu lokalno i pljuskove. Biće još malo toplije tako da će temperatura u većini mesta biti između 20 i 25 stepeni Celzijusa. Vetar južni i jugoistočni slab i umeren, u Podunavlju i Pomoravlju pojačan.

U ponedeljak, 2. maja i utorak, 3. maja, promenljivo oblačno, malo svežije i vetrovito, naročito u Podunavlju i Pomoravlju. Sredinom dana i posle podne sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u južnim i zapadnim predelima Srbije. U utorak, 3. maja, vetar će oslabiti.

Sredinom sledeće nedelje kratkotrajna stabilizacija vremena. Više sunca i manje oblaka sa retkom pojavom kiše i manjim porastom temperature.

Na Đurđevdan pesak iz Sahare

U petak, na Đurđevdan, 6. maja, novo jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ponegde i gradom. 

ČEKA NAS VREMENSKI ROLERKOSTER U MAJU! Poznati meteorolog najavio poplave, grad i crvenu kišu

Alo

 

Narodno verovanje 

Prema narodnom verovanju ako na Đurđevdan i sledeći dan pada kiša leto će biti sušno. Pada li kiša na treći dan, dakle na dan svetoga Marka, leto će biti kišovito.

Treba još spomenuti da će u ovim oblacima koji se očekuju u petak, 6. maja, biti i peska iz Sahare i ima ponovo uslova za takozvanu “prljavu” kišu.

Zatim do kraja prve dekade svežije sa čestom pojavom kiše.

Maksimalna dnevna temperatura u nižim predelima će se kretati od 15 do 20 stepeni Celzijusa, a na planinama od 5 do 10 stepena Celzijusa, što je ispod višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Druga polovina meseca nestabilna i toplija

Ristić ističe da nas početkom druge dekade očekuje kratkotrajna stabilizacija vremena i manji porast temperature.

- Druga polovina maja biće toplija ali i dalje nestabilna. Česta smena sunca i oblaka, koji će donositi sa sobom kišu, pljuskove i grmljavinu, ponegde i grad -kaže meteorolog.

ČEKA NAS VREMENSKI ROLERKOSTER U MAJU! Poznati meteorolog najavio poplave, grad i crvenu kišu

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

 

Maksimalna temperatura u tom periodu biće u granicama proseka za mesec maj i kretaće se od 20 do 25 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 10 do 15 stepeni Celzijusa na planinama.

Kiše u maju

Metorolog upozorava da već u toku prve plovine meseca postoje uslovi za jače padavine na zapadu i jugu Srbije.

Maj i jun su najkišovitiji meseci u godini. U maju ima prosečno 14 dana sa padavinama, što nam govori da je kiša moguća vrlo često, skoro svaki drugi dan.

ČEKA NAS VREMENSKI ROLERKOSTER U MAJU! Poznati meteorolog najavio poplave, grad i crvenu kišu

EPA Ida Marie Odgaard

 

Očekivana količina padavina kao i temperatura vazduha na području Srbije biće u granicama višegodišnjih vrednosti.

- Takođe treba upozoriti da već u toku prve plovine meseca postoje uslovi za jače padavine na zapadu i jugu Srbije, koje uz pojačano otapanje preostalog snega mogu usloviti porast nivoa reka i njihovih pritoka i samim tim poplave. Sve u svemu pred nama je jedan kišovit mesec - zaključuje Ristić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading