PRLJAVA KIŠA IZ SEVERNE AFRIKE Meteorolog izneo dugoročnu prognozu: Narednih dana pad temperarure, otkrio i šta nas čeka za Prvi maj
Tanjug

Meteorolog je istakao da smo prošli hladnu polovinu proleća i da smo ušli u toplu polovinu godine.

- Do pre četiri dana bila je hladna polovina proleća, bar prema temperaturama i pojavama. Sad smo ušli u toplu polovinu proleća, ali i toplu polovinu godine. Taj porast temperature ne znači da će ona biti u daljem porastu jer vremenske prilike kod nas podrazumevaju povremena zahlađenja i kiše. Tako da bi se već sutra pre podne u Vojvodini, a kasnije popodne i u toku noći ka četvrtku desila naoblačenja, pojava kiše ali i pljuskovi. Priliv malo hladnijeg vazduha, što znači da bi u četvrtak i petak bilo hladnije za 3 do 5 stepeni u odnosu na danas i sutra - rekao je meteorolog.

Dodao je da će za Prvi maj biti sunčano i toplo, ali i da nam osveženje stiže već drugog i trećeg maja.

- Prvog maja toplo vreme i uglavnom sunčano. Eventualno će u planinskim predelima u popodnevnim satima biti kratkotrajna kiša. Osveženje bi stiglo drugog i trećeg maja, što je prirodan ritam - istakao je meteorolog.

Meteorolog tvrdi da pojava prljave kiše nije nova pojava i da se ona pojavljuje nekoliko puta godišnje.

- Inače, ovo proleće je bilo zanimljivo zato što je pre svega bilo sušno. Bile su i dve zanimljive pojave prljave kiše. Odnosno pojava prašine koje je vazdušna struja sa oblacima i kišom donela iz Severne Afrike. Mada nije bila obična putanja kako obično biva preko Italije, nego se taj oblak sa kišom i prašinom premeštao preko Maroka, Alžira, Španije, Francuske, Velike Britanije, pa preko Srednje Evrope. To su redovne pojave da se nekoliko puta godišnje kada se namesti to strujanje iz Afrike ka našem regionu. Onda obično bude uz kišu i prašinu koja malo uznemiri građane - rekao je meteorolog.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading