HRISTOS VASKRSE Danas slavimo najradosniji hrišćanski praznik - Uskrs
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

Uskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

Suštinu hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću, pa se zato ovaj praznik smatra najradosnijim hrišćanskim i najvećim.

Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Cela nedelja posle Uskrsa zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.

U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima, jer je jaje simbol obnavljanja prirode i života. Vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju. Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse".

Kucanje jajima

Običaji nalažu da ukrašena činija sa ofarbanim jajima stoji na stolu, domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim ostali ukućani. Tada nastaje veselje i takmičenje čije je jaje najjače. Ovaj čin je velika radost posebno za decu.

HRISTOS VASKRSE Danas slavimo najradosniji hrišćanski praznik - Uskrs

Foto: Youtube/Printscreen

 

Prilikom kucanja izgovara se, takođe, "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse", a običaji kažu da se na dan Uskrsa prvo pojede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Isto važi i za goste, prvo se daruje uskršnjim jajetom, a onda se poslužuje ostalim ponudama.

Pobusani ponedeljak

Ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice.

Izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose farbana vasršnja jaja na grob, i dele se potom sirotinji. Pobusani ponedaljak je dan posvećen mrtvima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading