IZNETA PLAŠTANICA IZ HRAMA SVETOG SAVE Patrijarh poručio: U krstu je i pobeda, na krstu Hristos je pobednik
Foto: Tanjug

Na Plaštanici" je predstavljeno i Hristovo polaganje u grob, kao i Bogorodica, Josif, Nikodim i evanđelista Jovan.

Plaštanica je u toku pojanja na večernjem bogosluženju u Hramu položena zajedno sa Jevanđeljem na sredinu hrama na poseban sto.

Patrijarh je u besedi okupljenim vernicima kazao da je današnji dan "najveći dan u isto vreme besmisla i smisla.

Kazao je da je najveći greh koji čovek mogao da učini greh Velikog Petka, jer je "onoga koji sve stvorio savršenim i dobrim, koji je svemu, a pre svega čoveku namenio Carstvo nebesko ovde, čovek prezreo i ubio".

 



"Čovek ga je ubio, a svi smo učesnici jedne jedinstvene ljudske prirode i u tom smislu svi smo učesnici najvećeg greha u istoriji ljudskog postojanja, a to je greh bogoubistva", rekao je patrijarh.

Danas je čovek, kazao je, raspeo izvor svog života, ubio smisao svog postajanja, a "Gospod je primio na sebe svu nepravdu ovoga sveta, sve što je ljudsko izuzev greha".

"Pobedio je i umesto besmisla otvorio put u smisao, umesto ada, otvroio put u raj. Učinio nas da možemo biti učesnici njegovog života i dela. Svega toga ne bi bilo da nije ljubavi Hristove i spremnosti da uziđe na krst i uzme na sebe sve naše promašaje i grehe", naveo je Porfirije.

Kako je rekao, hrišćani osećaju najdublju tugu zbog toga što su uradili Hristu i "to nije tuga beznađa, već radosna tuga, jer u krstu je i pobeda, na krstu Hristos je pobednik, a na krstu je već i vaskrsenje".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading