CENE KIRIJA ĆE SKOČITI ZA OVOLIKO Srpski stanodavci izbacuju naše podstanare da bi stanove izdali Rusima
Foto: Shutterstock

Sa sve većim cenama kvadrata nekretnina u Srbiji porasla je i cena zakupa stanova, od garsonjera pa do onih većih - trosobnih. Zbog ogromne tražnje, koja prevazilazi ponudu, stručnjaci za nekretnine upozoravaju da u ovom trenutku nedostaje nekoliko hiljada nekretnina za najam, te ukoliko ovaj trend rasta ne padne, prognoze pokazuju bi cene na nekim lokacijama, naročito u Beogradu, mogle da dostignu rast od čak 50 odsto.

Naime, stručnjaci za nekretnine upozoravaju i da mnogi vlasnici stanova iseljavaju naše ljude - stanare, te svoje nekretnine izdaju Rusima, jer od njih mogu da uzmu znatno više novca.

Najviše u Beogradu

Katarina Kuzmanović, kaže za medije da je činjenica da su cene kirija poslednjih meseci porasle i da će se taj trend rasta nastaviti i narednih meseci.

- Razlog su ponuda i potražnja, trenutno je potražnja ogromna i znatno prevazilazi ponudu. Prema nekim procenama, u ovom trenutku nedostaje nekoliko hiljada nekretnina za najam. Glavni razlog ovakvog skoka cena su definitivno Rusi i Ukrajinci, koji masovno traže nekretnine za najam - stanove, kuće, poslovne prostore i bukvalno ne pitaju za cenu. Često se dešava da odjednom uzimaju i stan i lokal - kaže Kuzmanovićeva i dodaje:

- Najveći skok cena zabeležen je u Beogradu, ali cene isto tako rastu i u Novom Sadu. Trenutno imamo takvu situaciju da se stan od 30 metara kvadratnih, prosečnog stanja, kod Bogoslovije izdaje za neverovatnih 500 do 700 evra. Razlog tome su Rusi koji su spremni da plate i 50 odsto veći iznos u odnosu na traženu cenu rente.

Dešava se i to da vlasnici stanova iseljavaju naše ljude stanare i izdaju Rusima jer mogu da uzmu znatno više novca. Prema njenim rečima, bukvalno na terenu imamo licitaciju, ko da više - njegov je stan.

Slično i u Novom Sadu

- Cene rastu i u Novom Sadu, takođe zbog sukoba Rusa i Ukrajinaca. Dvosobni stanovi idu i do 500 evra, dok su trosobni do 700 evra, upravo iz istog razloga, jer su Rusi spremni da plate tu cenu. Takođe, u povećanju cena ne zaostaje ni Niš, a ni Kragujevac.

Cena najma trosobnog stana u Nišu ide i do 1.200 evra, dok se garsonjere mogu naći već od 80 evra. Što se garsonjera tiče slična situacija je i u Kragujevcu, a kirije većih stanova idu i do 600 evra.

Međutim, Kuzmanovićeva navodi i da naši ljudi nisu promenili navike što se tiče željenih zakupa nekretnina.

- I sada je uglavnom najveća potražnja za manjim nekretninama, koje se najbrže i izdaju. Za razliku od naših građana, ruski i ukrajinski klijenti traže lepo opremljene nekretnine na dobrim lokacijama. Najviše se traže Dedinje, Vračar, širi centar grada - Dorćol, kao i Novi Beograd.

Zbog toga i pojedine beogradske opštine kao što su Vračar i Novi Beograd prednjače sa cenama, ali ne zaostaje ni Beograd na vodi, tačnije najam stanova u novogradnji, koji su ujedno i najskuplji. Njihove cene zakupa idu i preko 2.000 evra mesečno - navodi Kuzmanovićeva.

Najjeftinije 120 evra

Naša sagovornica naglašava da smo pre ovih turbulencija na tržištu nekretnina i rata u Ukrajini stan za najam u prestonici mogli da nađemo i za 100 evra mesečno na nekim rubnim lokacijama.

- U nekim slučajevima cene su bile i niže, a ponuda je bila solidna. Te najniže cene su sada nešto porasle, pa je trenutno neka minimalna cena njihovih zakupa od 120 evra. Za taj novac dobijate garsonjeru veličine do 20 kvadrata najviše u rubnim delovima grada, često u suterenu ili sa zajedničkim dvorištem, skromnije opremljenosti - objašnjava Kuzmanovićeva.

Prognoze pokazuju da će trend ovakvog rasta sigurno trajati još nekoliko meseci, a uslovljen je trenutnim stanjem u svetu.

- Verujem da će cene na nekim lokacijama u proseku porasti možda i do 50 odsto. Ukoliko se svetska situacija promeni i smiri, ovakve cene neće biti realne i primerene srpskom tržištu i verovatno će doći do stagnacije ili pada - smatra naša sagovornica.

Nema povećanja potražnje za kupoprodajom stanova

- Za razliku od rente, gde imamo hiperpovećanje cena, kod kupoprodaje nije takva situacija, barem ona nije uslovljena rusko-ukrajinskim ratom u tolikoj meri. Rusi su i pre krize kupovali nekretnine u Srbiji, a na terenu trenutno nema nekog značajnijeg povećanja potražnje sa njihove strane - kaže za Kurir Katarina Kuzmanović.

Ipak, trenutno što se tiče kupoprodajnih cena nekretnina, ono što znatno utiče na cenu, a i sigurno će uticati u narednim mesecima, a možda i godinama, jeste povećanje cene građevinskog materijala, najviše čelika i aluminijuma, čije su cene skočile i do 100 odsto.

- Takođe, na cenu utiču i troškovi transporta građevinskom materijala, a sve ovo utiče na cenu novogradnje. Naši investitori su trenutno u procesu korigovanja cena i, koliko znam, interesovanje kupaca nije smanjeno ni sa ovom korekcijom.

Cene zakupa stanova Grad Garsonjere Dvosoban Trosoban Beograd 200 od 500 preko 2.000 Novi Sad 180 do 500 do 700 Niš 80 od 150 1.200 Kragujevac 80 od 150 od 600 * Cene su u evrima

Prethodnih godina praksa je pokazala da je cena novogradnje i te kako uticala i na povećanje cene starih stanova, tako da očekujem dalji rast nekretnina do kraja ove godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading