KAKO ĆEMO PROVESTI VASKRŠNJE DANE Evo kakvo će vreme biti za najveći hrišćanski praznik
EPA Ida Marie Odgaard

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je najnoviju vremensku prognozu za naredne dane, ističući da će biti znatno hladnije od proseka uz povremene prolazne padavine.

Kako piše Čubrilo na svom fejsbuk nalogu, sredinom sledeće nedelje sledi kraća stabilizacija, zatim novo pogoršanje uz moguće konkretnije padavine i manje zahlađenje.

– Od danas ka nama sa severa struji relativno hladan i slabo vlažan vazduh. Tokom dana će biti promenljivo oblačno i vetrovito uz postepeno ali jače zahlađenje u moguće prolazne padavine ponegde – napisao je Čubrilo.

Vremenska prognoza nam donosi promenljivo oblačno, vetrovito i relativno hladno vreme, uz povremene sunčane intervale, posebno duž Jadrana i na severozapadu regiona, ali će biti uslova i za pojavu naleta kiše, krupe i susnežica u predelima ispod 800 metara nadmorske visine. U višim predelima biće snega i do nekoliko centimetara na tlu.

Dnevni maksimum biće znatno ispod proseka i trebao bi se kretati od +5 do +13 u nizijama, dok bi preko 800mnv uglavnom bio do +4 stepena Celzijusa.

– Početkom sledeće nedelje i dalje neobično hladno za ovaj deo godine uz smenu oblaka, sunca i kratkotrajih padavina. Uz vrlo niske temperature noću i rano ujutro snežna granica se može spustiti i ispod 700mnv i to posebno u utorak kada bi se preko nas mogao premestiti visinski ciklon i jezgro hladnog vazduha u srednjoj troposferi. To bi moglo doneti nešto jače padavine ovog dana, a time bi verovatnoća za pojavu snega porasla i u predelima ispod 700mnv – istakao je Čubrilo.

 

 

Kako piše meteorolog, duvaće umeren i pojačan, severozapadni vetar koji će na kratko oslabiti u ponedeljak posle podne i u noći ka utorku i tada bi zbog slabijeg vetra i dosta vedrine postojala opasnost od pojave kasnog mraza i do -3 stepena Celzijusa ponegde koji bi naneo velike štete cvetnicama.

Oko 18.4. moguća pojava mraza dok bi drugi deo sledeće nedelje mogao doneti manje otopljenje uz moguću pojavu nešto obilnije kiše.

Poboljšanje i manje otopljenje se očekuje oko 21.04. kada bi to jezgro hladnog vazduha stiglo do Sredozemlja i tamo uslovilo razvijanje sekundrnog ciklona koji bi u njegovom toplom sektoru pokrenuo južno strujanje te bi oko 21.4. nad fenskim delovima BiH i Srbije bilo i oko +22 stepena Celzijusa.

– Posle 23.04. ima izgleda za stabilizaciju, posebo na proračunu operativnog ECMWF-a – zaključio je Čubrilo.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading