ZNATE LI GDE SU PREBILOVCI? Mesto u kom su ustaše zaklale srpsku decu, pa glave poređali po školskim klupama
Foto: Printscreen RTS

Hrvatski fašisti - ustaše, regularna vojska Nezavisne Države Hrvatske (NDH), masakrirali su 1941. godine u selu Prebilovci, kod Čapljine, više od 800 srpskih civila, najviše dece mlađe od 14 godina, a 4. avgusta 1991. kosti pobijenih konačno su sahranjene.

Kosti su raspoređene u 108 sanduka i odnete u kriptu spomen-kosturnice, a temelje crkve osveštao je tadašnji patrijarh srpski Pavle.

Pokolj u Prebilovcima jedan je od najmonstruoznijih zločina u Drugom svetskom ratu na ovim prostorima, a po surovosti spada među najodvratnije zločine ikada.

Ustaše pod komandom zločinca Ivana Jovanovića, zvanog Crni, samo u jednom danu, 6. avgusta 1941. godine, pohvatale su 500 žena i dece iz Prebilovaca i bacale ih žive u jamu Golubnik, kraj Šurmanaca, kod Čapljine.

U osnovnoj školi, koja je postojala u Prebilovcima, ustaše su zaklale veliki broj dece - njihova creva su kačili po školi, a glave im stavljali na školske klupe.

Sprovodeći genocidnu politiku poglavnika Ante Pavelića, ustaše iz sela Šurmanci, Međugorje i Bijakovići, opkoljavaju bogato srpsko selo Prebilovci na Ilindan 2. avgusta 1941. godine sa jasnom namerom da unište sve što je srpsko i pravoslavno na tom području.

U tom momentu selo je brojilo više od 1.000 pravoslavnih Srba u 120 domaćinstava. Videvši da se u selu nešto dešava, mnogi muškarci stariji od 15 godina su pobegli u šumu.

Već 4. avgusta 1941. godine oko 11 časova žene sa decom vraćaju se u selo misleći da ih ustaše neće dirati. Tako su ustaše koje je predvodio Andrija Buljan, iz Dretelja, počele svoje svirepo iživljavanje nad srpskom nejači.

Neke žrtve su odmah zaklane, a neke su odveli u koloni do jama, od kojih su neke Golubnik i Bivolje brdo. Mlade žene i devojke su silovali.

Ustaše su živu decu i žene bacali u te jame. Svedoci su potvrdili da su se krvnici rugali žrtvama.

Iz obruča su uspele da pobegnu: Žena Marka Ekmečića Jela sa dve đevojčice, Joka Ekmečić udata Jahura, i žena Gojka Buluta Mara.

Komunisti zabetonirali genocid

Ustaški zlikovac Ivan Jovanović je 8. avgusta 1941. godine u jamu Golubnik bacio dve ručne bombe da u okolnim hrvatskim kućama ne bi slušali krike pojedinih žrtava koje su preživele pad, ali su imale teške povrede, odnosno prelome udova ili vrata.

Krici su se čuli još nekoliko dana nakon pokolja.

O svim tim užasima, italijanski vojni obavještajac Aleksandar Luzano izveštavao je komandu u Italiji i mnogi podaci potiču i od tog izvora.

Nakon Drugog svetskog rata, komunističke vlasti Jugoslavije skrivale su ove zločine, da bi 1961. godine bile zabetonirane jame u koje su Srbi bacani.

Ustaše u prošlom ratu nastavile stopama zločinačkih predaka

Tek novembra 1990. godine počelo je otkopavanje 13 jama u kojima su se nalazile kosti Srba. One su 4. avgusta 1991. godine sahranjene pored Hrama Sabora srpskih svetitelja u Prebilovcima.

Međutim, juna 1992. godine pripadnici hrvatskih paravojnih formacija minirale su kriptu sa kostima žrtava.

Današnji naziv Prebilovci nastao je u 15. veku. Osmanlije u ove krajeve dolaze krajem 15. veka i tu ostaju do austrougarske aneksije BiH.

U Prvom svetskom ratu Prebilovci su dali 18 dobrovoljaca za vojske Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore.

Posle Prvog svetskog rata, 1918. godine, Prebilovci postaju deo Primorske banovine u Kraljevini Jugoslaviji.

Nikad zaboraviti genocid nad Srbima

Odmah po formiranju NDH aprila 1941. godine, krenulo je sprovođenje genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Zabranjen je rad Srpske pravoslavne crkve i oduzeta joj sva imovina, sveštenstvo je proganjano i ubijano, a crkve spaljivane i rušene. Ćirilica je, takođe, zabranjena u NDH.

Procenjuje se da je u NDH procenat pravoslavnih Srba bio veći od 37 odsto, što nikako nije bilo po meri ustaških vlasti i Vatikana, koji je pružao veliku podršku novim ustaškim vlastima u Zagrebu.

Ustaška ideologija počivala je na genocidu, odnosno istrebljenju Srba, što je jasno priznao Mile Budak, ustaški ministar, rekavši u Gospiću 2. maja 1941. godine:

"Trećinu Srba ćemo pobiti, trećinu prekrstiti, a trećinu proterati".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading