PSIHOLOG UPOZORAVA Samo roditelji mogu da zaštite decu od kandži influensera
Privatna arhiva
PSIHOLOG UPOZORAVA Samo roditelji mogu da zaštite decu od kandži influensera

Foto: Printscreen/instagram

 

Poznati srpski influenser Vladimir Zvekić, poznatiji kao Veselin, uzburkao je domaću javnost kada je objavljeno da mu pratioci na Instagramu, kojih ima više od 328.000, pomažu da reši svoje stambeno pitanje i kupi svoj prvi stan.

 On je otvorio namenski račun, na koji mu zainteresovani pratioci samovoljno, po „dogovoru“, uplaćuju po jedan evro, a zabrinutih roditelja koji se javljaju našoj redakciji je sve više.

Njih je ponajviše zanimalo da li se objave ovog influensera vode kao iznuda novca zbog koje bi mogao krivično da odgovara, ali i na koji način da postupe sa svojom maloletnom decom koja su od njih tražila da mu uplate novac.

Naš sagovornik iz Uprave kriminalističke policije, odeljenja za visokotehnološki kriminal, naveo je da u ovom slučaju nema krivičnog dela budući da je reč o svojevoljnim uplatama.

 - Kada je reč o dobrovoljnim donacijama, odnosno novcu koji nije poslat pod prisilom, ne postoji krivično delo, pa samim tim ni mogućnost krivičnog gonjenja. Ono što je vrlo važno pomenuti jeste poreska obaveza na dobijen novac. Ko god zarađuje putem društvenih mreža, zakonski je obavezan da to prijavi i plati porez - naveo je naš sagovornik.

Sa druge strane, psiholog Ivana Dimitrovska apeluje na roditelje da se bolje upoznaju sa internet aktivnostima svoje dece.

- Roditelji su na Vi sa uticajem društvenih mreža, a to je velika greška ako se uzme u obzir internet doba u kom živimo. Strani su im termini jutjuber i influenser, pa ne čudi što ih iznenadi ili uplaši kada im deca dođu sa zahtevom da uplate novac nepoznatom internet idolu. Deca dosta vremena provode na društvenim mrežama i to se teško može promeniti, ali i te kako možemo da kontrolišemo eksterne poruke koje neminovno pristižu do naših najmlađih i na njih de fakto ostavljaju veliki uticaj - navela je Dimitrovska.

Prema njenim rečima, posvećen razgovor sa decom najbolji je lek, za sve, pa i za ovu modernu boljku.

- Uvek savetujem roditelje da razgovaraju sa svojom decom kada god mogu i o svemu što ih brine. Njima je razgovor neophodan i onda kada se čini da nije tako. Koliko god da je roditelj zauzet, ne postoji ništa važnije od rada sa decom. Razgovorom se dete vraća u realnost. Deca imaju dosta problema sa „sada i ovde“ upravo zbog preteranog uticaja i korišćenja društvenih mreža, a sve to kao posledicu donosi nemogućnost da se nose sa određenom situacijom u stvarnom životu. Nije naučeno ili suočeno i ne može da zna šta je ispravno ili ne niti da odvoji finansije svojih roditelja od idealizovanja svog uzora. Ističem da ne smemo generalizovati ponašanje dece, a pogotovo svaljivati krivicu na druge. Roditelji su najvažniji uzor svom detetu i time svako od nas treba da se vodi - zaključila je Dimitrovska za Alo!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading