URGENTNI CENTAR NA NOVOJ ADRESI Pacijenti kojima treba hitna lekarska pomoć od juče idu u novu kulu UKCS
Foto: Alo/Tanjug

Urgentni centar od juče je na novoj adresi. Pacijenti kojima treba hitna medicinska pomoć od juče idu u novu kulu Univerzitetskog kliničkog centra. Urgentni je zauzeo prva četiri sprata kule, gde je smešetno prijemno odeljenje, sala za reanimaciju, dve hirurške sale, dve angio-sale, 18 ambulanti, dva skenera, dva rendgena i jedna magnetna rezonanca...

Svi pacijenti sa odeljenja preseljeni su, takođe, u nove bolničke sobe. Za samo prva četiri sata rada na novoj adresi pregledano je 150 hitnih pacijenata.

Doktor Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra UKCS, kaže da osim novih prostorija nov je i trijažni protokol koji se od juče primenjuje u ovoj ustanovi:

- Pacijenti koji po prijemu budu obeleženi crvenom bojom odmah će da budu primljeni na pregled. Oni koji su označeni narandžastom biće pregledani u periodu od 10 minuta, žutom bojom u periodu od 60 minuta, a zelenom u roku do 240 minuta.

Za razliku od starog, u novom Urgentnom centru prošireni su i kapaciteti za prijem najtežih pacijenata.

- U crvenoj zoni, u sali za reanimaciju, sada imamo šest postelja, a ranije smo imali samo dve - kaže dr Ercegovac. - Novina je i da lekari u narandžastoj zoni, koja je druga po stepenu hitnosti, imaju sve mogućnosti da urade odgovarajuću dijagnostiku, a po potrebi pozovu i kolegu druge specijalnosti da pogleda pacijenta. To je veliki komfor za obolele, jer više neće morati da idu od ambulante do ambulante, već će lekar dolaziti do njih.

U novom Urgentnom centru na raspolaganju su i dve angio-sale.

- Jedna sala je namenjena za interventnu neuroradiologiju, znači za zbrinjavanje moždanih udara, a druga je za interventnu kardiologiju - kaže dr Ercegovac. - Naravno, ukoliko istovremeno stignu dva pacijenta sa srčanim udarom, moći će da budu zbrinuti u obe sale, nezavisno od njene namene.

Novi Urgentni centar je 24 sata u pogonu ima i dve hirurške sale.

- U njima će se zbrinjavati pacijenti kod kojih je stepen povreda takav da nema vremena da se prevoze liftom ili prebacuju na drugu kliniku - napominje Ercegovac. - Prednosti su svakako i to što osim skenera i rendgena sada imamo i magnetnu rezonancu, jer njena primena i u urgentnoj medicini postaje sve neophodnija.

Direktor Ercegovac rekao je da očekuje da će broj pacijenata koji dolaze po pomoć u Urgentni centar i na novoj adresi da bude između 600 i 800 dnevno.

DVE KLINIKE

Stara zgrada Urgentnog centra ostaće u upotrebi za druge klinike. Na toj adresi bi od maja trebalo da se nalaze Klinika za ortopediju i Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKCS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading