PROGNOZA ZA APRIL NE OBEĆAVA Evo kada je ponovo moguć prolećni sneg
Foto: Shutterstock/BalkansCat

Vikend iza nas doneo je prodor hladnog fronta i jako zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz veoma jak severozapadni vetar, dok je na planinama palo i do 20 centimetara snega.

Najviše snega palo je na planinama zapadne i jugozapadne Srbije i na Zlatiboru, a sneg je pao i u nižim predelima Slovenije i Bosne, pa je tako sneg zabeleo Sarajevo i Ljubljanu.

Nakon što je maksimalna temperatura u subotu u Srbiji bila i do 24°C, u nedelju je bilo hladnije za 10 do 15 stepeni, tako da maksimalna temperatura u mnogim predelima Srbije nije prešla 10°C.

Ciklon i hladni front napustitli su područje Srbije i premestili se iznad Crnog mora, dok je nad Srbijom ojačao anticklon, pa je došlo do stabilizacije vremena.

I danas naše područje biće pod uticajem hladne vazdušne mase.

Foto: Alo!

 

 

U Srbiji danas prohladno, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz veoma jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 12 do 16°C, u Beogradu do 14°C. Do večeri vetar će potpuno oslabiti. Zahvaljujući oblačnosti i pojačanom vetru, u ponedeljak ujutro izostao je mraz, što neće biti slučaj tokom naredne noći i jutra.

U noći između ponedeljka i utorka i u utorak ujutro u Srbiji će biti vedro i veoma hladno, u većini predela uz slab mraz, naročito pri tlu. U prilog tome ići će vedro vreme, povećano izračivanje vazduha, veoma slab vetar i visok vazdušni pritisak. Minimalna jutarnja temperatura biće od -3 do 3°C, lokalno i do -5°C, a pri tlu i niže. Zbog očekivanog mraza, preporučuje se adekvatna mera zaštite kod poljopreivrednih i ratarskih kultura.

Od utorka do petka nad Srbijom će biti dominatan uticaj anticklona i visokog vazdušnog pritiska, pa će biti vedro, stabilno i suvo, a usled toga što će preko našeg područje na visini prostirati termički greben, očekuje se priliv znatno toplije vazdušne mase sa juga i sa Mediterana. Ciklon sa Atlantskog okeana donosiće zaapdnoj Evropi toplo, ali i nestabilno vreme sa pljuskovima.

Na području Srbije od utorka do petak biće sunčano. Maksimalna temperatura u utorak od 17 do 21°C, u Beogradu do 19°C, a u sredu u većini predela biće oko 20°C. U četvrtak i u petak biće još toplije i maksimalna temperatura biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 24°C. U petak tokom dana očekuje se skretanje vetra na jak severozapani.

Tokom sledećeg viklenda nad severnom i severozapadnom Evropom nalaziće se snažan anticklon, a nad istočnim Mediteranom niži vazdušni pritisak. Ovakva sinoptička situacija usloviće nad Srbijom veoma izraženo severno strujanje i prodor osetno hladnije vazdušne mase. Očekuje se promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom.

Maksimalna temperatura u subotu od 15 do 20°C, u Beogradu do 16°C, ali će prodor hladnog fronta doneti i prodor veoma hladne vazdušne mase, pa će u nedelju maksimalna temperatura biti od 8 do 12°C, u Beogradu do 10°C. Prema trenutnim prognozama, za sada se tokom sledećeg vikenda značajnije padavine ne očekuju, ali ukoliko dođe do jačanja ciklona i u prizemlju nad Jadranom, onda bi bilo i više padavina.

Upravo, početkom sledeće sedmice nad centralnim Mediteranom i Jadranskim morem nalazio bi se visinski ciklon. U Srbiji će pod njegovim uticajem biti oblačno i veoma hladno sa kišom, na planinama sa snegom. Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu od 10 do 12°C.
Oko 19-20 aprila usledila bi stabilizacija vremena, a nakon razvedravanja, u jutarnjim časovima ponovo biće uslova da ponegde bude slabog mraza. Nakon 20. aprila sedi postepeni porast temperatura, tako da bi se temperature vratile na uglavnom prosečne vrednosti za april.

Dakle, narednih dana očekuje nas sunčano i pravo prolelećno vreme. S obzitom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu aprila od 15 do 19°C, vidimo da će one narednih dana vratiti na prosečne vrednosti, a da će tokom četvrtka i petka za oko 5 stepeni biti iznad proseka. Na samom kraju ove i početku sledeće sedmice maksimalne temperature bile bi niže za 7 do 9 stepeni od proseka, da bi tokom sledeće sedmice bile u postepenom porastu na prosečne vrednosti.

 


 

Komentari (0)

Loading