SLEDI NOVA OPASNOST Nakon erupcije na Suncu, izdato upozorenje za geomagnetnu oluju na Zemlji
Foto: Shutterstock

Zvaničnici iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) su saopštili kako se Zemlja nalazi u središtu solarne oluje nakon što je pogođena velikim erupcijom sa Sunca.

Oluja je procenjena kao G3, što je klasifikacija za jake oluje. U najgorem slučaju kod oluja G3 intenziteta mogu se pojaviti problemi sa satelitima i ljudima koji su trenutno u svemiru, kao i smetnje u radijskim i navigacionim sistemima, kao i poremećaji kod ptica-selica.

Iz bezopasnije perspektive, solarne oluje takođe mogu da izazovu izvanredne prizore poput severnog svetla, koje su viđene tokom poslednje od njih.

Geomagnetna oluja je „veliki poremećaj Zemljine magnetosfere koji nastaje kada postoji veoma efikasna razmena energije iz solarnog vetra u svemirsko okruženje koje okružuje Zemlju“, saopštila je NOAA, prenosi Indipendent.

„Ove oluje su rezultat varijacija u solarnom vetru koji proizvodi velike promene u strujama, plazmi i poljima u Zemljinoj magnetosferi“, dodaje se. Za referencu, u slučaju oluje G5, mogli bismo da primetimo „radio-blokadu na celoj osunčanoj strani Zemlje koje traje nekoliko sati. Ovo bi rezultiralo gubljenjem komunikacija sa pomorcima i pilotima na putu sa te strane Zemlje“.

Do solarnih oluja dolazi nakon što se na površini Sunca desi tzv. koronalna eksplozija (CME). Zemlja je kroz zahvaćeno područje prošla pre dva dana i u početku je učinak bio mali ali se sada efekti oluje napokon vide.
Ove oluje su uticale na Zemlju i ranije, posebno 1859. godine, tada nazvana „Karingtonov događaj“. Bila je to najveća zabeležena geomagnetna oluja koja je izazvala sjajnu auroru širom planete i oštetila prilično ograničene električne i komunikacione vodove u to vreme.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading