LITIJE U BEOGRADU Povodom praznika Blagovesti vernici šetali od Saborne crkve do Hrama Svetog Save (VIDEO)
TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Organizator litije je Savez za život - Inicijativa za zabranu abortusa, nepolitička mreža nevladinih organizacija, eksperata i volontera posvećena zaštiti dece i tradicionalne porodice, povećanju prirodnog priraštaja, a mrežao vih organizacija sarađuje sa SPC , lokalnim vlastima, univerzitetima.

Današnja litija organizovana je osmi put na veliki pravoslavni praznik Blagovesti, kada crkva i vernici obeležavaju dolazak arhangela Gavrila koji je javio Bogorodici blagu vest da će začeti od Duha svetoga i roditi sina Božijeg kao sina čovečijeg, sa imenom Isus Hristos.

Litija je krenula oko 10.30 sati od Saobrne crkve, gde je prethodno održana praznična liturgija.

LITIJE U BEOGRADU Povodom praznika Blagovesti vernici šetali od Saborne crkve do Hrama Svetog Save (VIDEO)

TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

 

Manji broj vernika sa ikonama u rukama otišao je do Doma Narodne skupštine oko koje su simbolično tri puta napravili molitveni hod sa apelom da se izmene propisi koji dozvoljavaju abortus, i zatim nastavili do Hrama svetog Save.

U Srbiji je, prema podacima organizatora, 2020. godine bilo 55.000 više umrlih nego rođenih, a 2021. smo dostigli rekordni minus od čak 70.000 više umrlih.

Tvrde da je jedan od glavnih razloga veliki broj abortusa, koji je jedan od najviših po glavi stanovnika u svetu.

DEDA RADOSAV ZAPALIO VATRU NA MURTENICI Hrabro gazi devetu deceniju, ali ovaj običaj na Blagovesti ne propušta nikada (FOTO)

Radojko Ljubičić iz Saveza za život je rekao novinarima da bi trebalo vratiti zakone koji su u duhu hrišćanske civilizacije, kako je istakao, usmerene na poštovanje ljudskog života od trenutka začeća, te da je stav SPC, kao i svih hrišćanskih veroispovesti i drugih religija jasan po tom pitanju.

Apelovao je na novi saziv parlamenta da se abortus retko primenjuje, samo u slučajevima kada je to neophodno i kada ima ozbiljnog opravdanja za to.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading