MIROVIĆ OBIŠAO ZNAČAJNE RADOVE Rekonstrukcija objekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina (VIDEO)
Pokrajinska vlada

„Zajedno sa Nacionalnim savetom započeli smo rekonstrukciju ovog objekta koji će predstavljati kulturni centar i okupljaće rusinske i sve druge kulturne stvaraoce. Plan je da do kraja godine imamo uređen i opremljen prostor i bolje uslove za rusinske kulturne poslenike“, izjavio je predsednik Mirović.

On je podsetio na to da je Pokrajinska vlada tokom proteklih godina izdvajala znatna finansijska sredstva za sve ustanove nacionalnih manjina koje imaju obavezu i zadatak da čuvaju svoj jezik, pismo, kulturu, tradiciju i identitet.

„Želimo da sačuvamo zajednički život, po čemu je Vojvodina poznata vekovima. Podrška nacionalnim savetima, izdavačkoj delatnosti, kulturnim i drugim manifestacijama iz godine u godinu sve je veća i konkretnija što se vidi i na ovom primeru“, izjavio je predsednik Mirović.

MIROVIĆ OBIŠAO ZNAČAJNE RADOVE Rekonstrukcija objekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina (VIDEO)

Pokrajinska vlada

 

 

Prema njegovim rečima, u narednih pet-šest godina Pokrajinska vlada i Gradska uprava Novog Sada kompletno će rekonstruisati Almaški kraj, gde se nalazi Zavod, ali i najstarija srpska kulturna ustanova – Matica srpska.

 

„Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina ovde će imati sedište i prvi put od osnivanja dobiće vlastiti prostor u kom će moći da realizuje svoje programe čiji je cilj zaštita rusinskog kulturnog nasleđa i praćenje savremenih tokova u rusinskoj kulturi“, izjavila je direktorka Zavoda Anamarija Ranković.

Obilasku radova prisustvovali su i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i predsednik Nacionalnog saveta Rusina Borislav Sakač.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading