U RUDNIKU NIJE BILO EKSPLOZIJE Spasić: Došlo je do prodora metana, to je viša sila
Tanjug

U nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja "Soko" kod Sokobanje, kada je poginulo osam, a povređeno 18 rudara, došlo je do prodora metana prilikom redovnog procesa proizvodnje, izjavio je direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" Saša Spasić.

"Nije bilo nikakve eksplozije, prosto se to u rudarskom žargonu zove proboj metana", rekao je Spasić i dodao da će se detaljnije informacije dobiti kada nadležni državni organi budu sproveli istragu.


Uputio je saučešće porodicama poginulih rudara i naveo da je do nesreće došlo u trećoj smeni u 4:10 časova u kojoj je bilo 67 rudara, te dodao da je osam rudara poginulo, a 18 povređeno.

Istakao je da od povređenih rudara niko nije u životnoj opasnosti.

Naveo je da su poginuli Darko Zlatković rođen 1979. godine, Nenad Trivunac 1985, Radovan Grujić 1975, Petar Petrović 1991, Branko Čokorilo 1966, Branislav Zlatanović 1967, Bratislav Živković 1963. i Bojan Stojić rođen 1988. godine.

Direktor rudnika "Soko" Drago Milinković rekao da je u redovnom procesu rada došlo do izdvajanja metana iz komore otkopa usled čega je došlo do gušenja rudara.

Naveo je da je nadležna inspekcija došla na lice mesta zajedno sa predstavnicima kompanije JP PEU Resavica i da je izvršen uviđaj, te dodao da će biti uviđaja i drugih veštaka i komisije Ministarstva rudarstva i energetike.

"Nikakvih niti fizičkih promena na prostorijama niti na telima nastaradalih rudara nema, evidentno je da je došlo do gušenja od metana", rekao je Milinković i izrazio saučešće porodicama stradalih.

Na pitanje da li je ovako nešto moglo da se pretpostavi rekao je da je u pitanju "viša sila".

"Ovo se iznenada desilo. U pitanju je viša sila, metan je prisutan u sloju i vrlo je teško uopšte i pretpostaviti tako nešto", rekao je Milinković.

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading