SRBIMA ŽUTA TRAKA ZBOG ISTINE U SREBRENICI Advokatu Petronijeviću, generalu Dikiću i profesoru Koviću zabranjen ulazak u BiH
Alo, privatna arhiva

Advokat iz Beograda Goran Petronijević izjavio je da mu je u petak zabranom ulaska u BiH stavljena žuta traka i da se to desilo zbog njegove podrške radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine. On, međutim, nije jedini državljanin Srbije kome je to učinjeno u poslednjih desetak dana...

- Ovo je refleks takozvane zapadne demokratije. Znači, psima i nama je zabranjen ulaz. U stvari psima nije, oni idu. Meni su na Karakaju stavili žutu traku - rekao je Petronijević za Srnu, a prenosi RTRS.

On je ispričao da je u petak sa sinom i dvojicom prijatelja krenuo na Jahorinu i da je vraćen sa prelaza Karakaj.

SRBIMA ŽUTA TRAKA ZBOG ISTINE U SREBRENICI Advokatu Petronijeviću, generalu Dikiću i profesoru Koviću zabranjen ulazak u BiH

Alo, privatna arhiva

 

 

- Kažu da sam nepoželjna osoba, persona non grata - naveo je Petronijević.

Dodao je da je dobio neko rešenje, koje je odbio da potpiše, a u kojem piše da je on „opasnost za javni poredak, za bezbednost države BiH, zdravlje, međunarodne odnose...“.

- Ovo je klasičan problem gušenja slobode reči, misli, slobode, svega. Ovo im je jedini način na koji, očigledno, pokušavaju da taj njihov narativ, posebno o Srebrenici, i te laži koje su upakovali u tu priču o Srebrenici ostanu i opstanu - rekao je Petronijević.

Istakao je da se „genocid“ ne brani na ovaj način, nego dokazima i na sudu, ali da očigledno „njima“ to ne odgovara.

- Znam zbog čega se ovo desilo. Konkretno zbog mog učešća u radu i promociji komisije o Srebrenici Gideona Grajfa i ostalih. Nastaviću to da radim. Bio sam sa Stivenom Mejerom, Gideonom Grajfom, gde god su me pozvali, ja sam otišao. Tu nije ništa sporno - rekao je Petronijević.

On je ocenio da su Grajf i Mejer radili kvalitetno svoj posao i da su utvrdili ono što su utvrdili.

- I ne postoji niko ko će da mi izbije iz glave moje znanje međunarodnog krivičnog prava. A to što se tamo dogodilo nije i ne može da bude genocid - zaključio je Petronijević.

U petak je i bivšim komandantu Žandarmerije Srbije policijskom generalu Bratislavu Dikiću zabranjen ulaz u BiH.

„Meni je nezakonito zabranjen ulaz u BiH. Sve za Srbiju, Srpsku ni za šta“, naveo je Dikić u objavi na Fejsbuk profilu.

Dikić je s granice BiH vraćen u Srbiju zbog evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima, kako su rekli u Graničnoj policiji BiH.

Pre desetak dana pripadnici Granične policije BiH su na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću, uz obrazloženje da „predstavlja pretnju po bezbednost BiH“.

SRBIMA ŽUTA TRAKA ZBOG ISTINE U SREBRENICI Advokatu Petronijeviću, generalu Dikiću i profesoru Koviću zabranjen ulazak u BiH

YT/ HelmCast

 

 

Ković je rekao da pretpostavlja da je nekome u Sarajevu zasmetala njegova javna reč i mišljenje, jer ne vidi bilo kakav drugi razlog da se univerzitetskom profesoru zabrani ulazak u BiH, odnosno u Republiku Srpsku.

- U BiH se izgleda kažnjava mišljenje, sloboda misli i govora. Ako je to greh jednog univerzitetskog profesora, onda to više govori o vlastima u Sarajevu nego o meni - ocenio je Ković.

 

Dodik: Neverovatno, ali to traži Sarajevo

Pre nego što je i Petronijević vraćen s granice, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je neverovatno da Bratislavu Dikiću nije dozvoljen ulazak u BiH, dodajući da ni Dikić ni profesor Miloš Ković nisu pretnja za bezbednost BiH.

SRBIMA ŽUTA TRAKA ZBOG ISTINE U SREBRENICI Advokatu Petronijeviću, generalu Dikiću i profesoru Koviću zabranjen ulazak u BiH

Foto: Printscreen/RTS

 

 

- Nažalost, to radi Služba za strance čiji je direktor Srbin i koji je u nekim tesnim vezama sa Mirkom Šarovićem, kumovskim ili nekim drugim, i on je taj koji odlučuje o tome - rekao je Dodik, pa nastavio:

- To su pre svega bili zahtevi muslimana u Sarajevu. Mislim da ni profesor Ković a ni Dikić apsolutno nisu pretnja bezbednosti u BiH i da zato nije bilo potrebe da budu vraćeni sa granice - rekao je Dodik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading