ISPLIVALA NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA Medlin Olbrajt u zagrljaju srpskog dečaka, krila se u Vrnjačkoj banji od nacista  (FOTO)
Foto: TV Pink printscreen

Bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt krila se od nacista u Vrnjačkoj banji.

Olbrajtovu na fotografiji grli srpski dečak.

ISPLIVALA NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA Medlin Olbrajt u zagrljaju srpskog dečaka, krila se u Vrnjačkoj banji od nacista  (FOTO)

Foto: TV Pink printscreen

 

Zoran Milosavljević, naučni saradnik Instituta za političke studije je naveo da je fotografija nastala u Vrnjačkoj banji u tadašnjoj vili Rivijera, to je današnja zgrada opštinskog suda.

LAŽNA DRŽAVA U SUZAMA Dan žalosti zbog smrti krvave babe!

- Medlin Olbrajt se za vreme rata krila u Vrnjačkoj banji od nacista, sa majkom i babom. Mi smo nju spasili, hranili i sačuvali. Pomerena je od strane oca koji je bio diplomata u Beogradu kod svojih prijatelja u Vrnjačkoj banji. Njen otac je tamo imao dobrog druga koji se bavio trgovinom češkog porcelana - podsetio je Milosavljević.

Ne zaboravimo kakve su kazne bile kada nemački vojnici vide da neko krije jevrejsku porodicu. Taj čovek je rizikovao da izgubi svoju porodicu. Nedaleko odatle je bila i centrala nemačke vojske.

- Mi smo kao narod svakome pomogli, svakoga zaštitili i pokazali da smo neustrašivi, velikog srca i ovo to potvrđuje - istakao je Milosavljević.

Olbrajt je preminula pre tri dana, u 84. godini života, i to na godišnjicu dana kad je zvanično saopštena odluka o NATO agresiji na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading