SRPSKI LEKARI OBORILI EVROPSKI REKORD U novootvorenom Dedinju obavljena 21 operacija u jednom danu
Alo

Tim od 30 hirurga, koji su izveli hirurške zahvate na otvorenom srcu, srušio je evropski rekord - u jednom danu operisao je 21 pacijenta.

Jedan od lekara koji je učestvovao u ovom hvale vrednom poduhvatu, dr Slobodan Mićović, upravnik kardiohirurgije, istakao je da su u operativni proces, osim hirurga, bile uključene ekipe anesteziologa, anestetičara, tehničara.

- Počeli smo sa intervencijom ujutru, u pola sedam, a prethodno smo ceo vikend proveli na Institutu stavljajući sve aparate u pogon i proveravajući bezbednosti - rekao je Mićović, i naglasio da je toliki broj operacija koje su izvedene juče veliki poduhvat, ali da to nije urađeno da bi se obarali rekordi, već da bi se pokazala ozbiljnost i predanost radu.
Prema njegovim rečima, većina operacija urađena je u novoj zgradi.

SRPSKI LEKARI OBORILI EVROPSKI REKORD U novootvorenom Dedinju obavljena 21 operacija u jednom danu

Alo

 

Mogućnost velikog broja operacija na srcu dodatno dobija na značaju kad se zna da, prema podacima, u Srbiji od infarkta svake godine umre više od 50.000 ljudi.
U Institutu uporedo rade i na edukaciji mladih lekara, kako bi stekli potrebna znanja i mogli da odgovore različitim izazovima u toj oblasti. Poslednje tri godine u redovan operativan program uvedeno je, kako je istakao dr Mićović, devet novih procedura. U planu je da se u narednom periodu uvedu još tri, čime bi se zaokružio širok dijapazon kardiohirurških intervencija.

- Mi smo sada već lider u regionu, a postaćemo sigurno i u Evropi - zaključio je dr Mićović.

Najmodernija tehnologija

- Ovakva intenzivna nega, operacione sale su, zaista, nešto najmodernije što tehnologija može da pruži medicini i to nam daje više mogućnosti da dalje razvijamo kardiohirurgiju. Cilj povećanog broja intervencija je da se smanji, a zatim i ukine lista čekanja za kardiohirurgiju. To ćemo postići tako što će se tokom dana izvoditi najmanje 10 operacija, a onda ćemo taj broj povećavati i na 14 zahvata dnevno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading