Soko je simbol novog brzog voza! Pustili inspiraciju da ih vozi, pa napravili najbolji logotip u Srbiji
Alo

Nagrađeno rešenje za logo i ime simbolizuju upravo taj put, viziju Železnica Srbije i cele naše države.

Do pobede na konkursu inspiracija je vozila Andriju Arsića, a njegovo rešenje, između preko 3.500 poslatih, izabrao je žiri u sastavu: Ivan Stanković, Nataša Filipović, Petar Strugar, Milorad Milinković, Nebojša Babić.

Soko je simbol novog brzog voza! Pustili inspiraciju da ih vozi, pa napravili najbolji logotip u Srbiji

Alo

 

- Početna ideja mi je bila da nađem nešto što je brzo, s obzirom na to da su ovo brzi vozovi. Najbrže što sam mogao da nađem da živi kod nas je sivi soko. To je bilo malo komplikovano, pa smo skratili na „soko“, tako da sam ovim rešenjem pokrio tri stvari: brzina, boje loga u zastavi Srbije i da rešenje ne odstupa mnogo od loga Srbija voza, kako bi to bila jedna celina - rekao je Arsić.

Njemu je nagradu uručio ministar Tomislav Momirović. Kako je naglasio, to je najlepši projekat u koji je ikada bio uključen.

Soko je simbol novog brzog voza! Pustili inspiraciju da ih vozi, pa napravili najbolji logotip u Srbiji

Alo

 

- Danas mogu o njemu da pričam na jedan drugačiji način, iz kreativnog ugla, ali mi danas postavljamo i nove standarde, digitalne, ekološke, i nije slučajno što je Vlada Srbije kanalisala ogromna sredstva da bi izgradila železničku infrastrukturu.

Izabrani logo čini stilizovana glava sokola u bojama srpske zastave i ćirilični natpis „soko“ ispod nje. Njih će nositi luksuzni i komforno opremljeni voz koji će saobraćati od subote, ali i svi budući vozovi velike brzine koje očekujemo u narednom periodu u našoj zemlji.

- Ovo će biti logo voza, ali i novog brenda brzih vozova Srbije, koji će od subote spajati Beograd i Novi Sad, a uskoro Beograd i Niš, kasnije Beograd i Budimpeštu i omogućiće Srbiji da se u saobraćajnom smislu integriše u Evropu - zaključio je ministar.

 

Ne mogu da verujem

Nakon uručenja nagrade, pobednik konkursa Andrija Arsić za Alo! je rekao da još uvek ne može da veruje da će ono što je on smislio krasiti vozove koji će prevoziti hiljade putnika, i to ne samo sada, već i u budućnosti.

- Oduševljen sam, ohrabren, zadovoljan, presrećan. Svi vozovi će nositi taj simbol koji je moje delo. To je veliki ponos i radost. Posebno jer je u pitanju nacionalni konkurs, na nivou cele države. Zahvalan sam i na nagradi, ali i na prilici - kaže Andrija.

 

Specijalna nagrada za hrabrost

Specijalna nagrada dodeljena je Savezu udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba Srbije, koje je takođe poslalo svoj predlog. Nagradu je primila sekretarka Saveza Marijana Teranović Todorović.

Soko je simbol novog brzog voza! Pustili inspiraciju da ih vozi, pa napravili najbolji logotip u Srbiji

Alo

 

- Savez čini 50 udruženja koja rade u celoj Srbiji i pružaju podršku mentalno nedovoljno razvijenim osobama. Imamo preko 7.000 članova, koji su na kreativnim radionicama crtali voz i svoje predloge. Ovim nam dajete vetar u leđa da to što radimo nastavimo i da idemo ka društvu koje nema predrasude - istakla je Marijana Teranović Todorović.

 

U užem izboru

Imajući u vidu kriterijume kao što su relevantnost, prezentovanje nacionalnog identiteta, estetski kvalitet i originalnost, u uži izbor ušla su rešenja „Hitra“, autora Igora Petrovića, „Serbian Express“ Đurđe Okiljević, „Vihor“ Svetlane Stevanović, „Soko“ Andrije Arsića, i „Serbia ekspres“ Veljka Đurića.

 

Hitro kao lisica

Drugo mesto na konkursu osvojio je predlog „Hitra“ autora Igora Petrovića, a kako je rekao za Alo!, inspiraciju je našao u brzini i eleganciji lisice koja jezdi srpskim šumama.

- Tražio sam sinonime za brzinu, a pošto volim da crtam životinje i pravim simbole koji u sebi imaju životinjske motive, došlo je do spoja koji je povezao hitrost i lisicu. Počastvovan sam što je moje rešenje ušlo u najuži izbor - rekao je Igor.

 

Lagan kao vihor

„Vihor“ Svetlane Stevanović osvojio je treću nagradu, a kako je autorka rekla za Alo!, ovo priznanje ju je iznenadilo i ohrabrilo.

- Nisam dizajner po profesiji, tako da je ovo priznanje višestruko značajno. Takođe, ovo mi je pokazalo da konkursi zaista dobro funkcionišu i ohrabrilo da se prijavljujem i dalje - rekla je Svetlana.

Od subote putujemo

Prema nekim najavama, karta od Beograda do Novog Sada u jednom pravcu koštaće 1.000 dinara, dok će cena povratne karte biti 1.600 dinara. Direktan intersiti voz od Beograda do Novog Sada putovaće 36 minuta, dok će onaj koji staje u nekoliko usputnih stanica tu razdaljinu prelaziti za oko 50 minuta.

 

Najsavremeniji voz u regionu

316 sedišta

Visoki standard bezbednosti

Novi standard udobnosti

Brzina 200km na sat

Pola sata od Beograda do Novog Sada

Mesta za smeštaj osoba s manjom pokretljivošću

Evropski sistem upravljanja vozovima

Prvi brzi voz u istoriji Srbije

Dabl-deker

Wi-fi

Mini-bar

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading