SINOPTIČKA SITUACIJA USLOVLJAVA STRUJANJE Meteorolog Đurić: Nakon vikenda se vreme menja!
Alo/ Ilustracija

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je najnoviju prognozu za naredni period. Prema njegovim rečima, hladno vreme će se nastaviti sve do sredine marta.


Ovogodišnji februrar protekao je u znaku veoma blagog i toplog vremena. Ipak, početak marta protiče u znaku hladnihe vremena i tako će se nastaviti i u nastavku prve dekade marta, jer će temperature biti oko i ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Prvog marta počelo je klimatološko proleće, a do kalendarskog početka proleća ostalo je manje od 20 dana. Ali u narednom periodu vreme će ponajmanje biti prolećno i očekuje nas još jedan blagi ''trzaj'' zime.


U Srbiji danas pretežno sunčano, ali prohladno, dok se na istoku i jugoistoku očekuje više oblačnosti. Maksimalna temperatura biće od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C, što su ujedno i prosečne vrednosti za početak marta.

Vreme za vikend


U Srbiji u petak ujutro vedro i hladno, uz mraz, ponegde i uz maglu. Tokom dana očekuje se promenljivo oblačno i prohladno, posle podne i uveče ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Padavinse tada očekuju uglavnom na severu Vojvodine, u Bačkoj i na jugu i jugozapadu Srbije. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, krajem dana u skretanju na severoistočni. Minimalna jutarnja temperatura od -5 do -1°C, u Beogradu do -2°C, maksimalna dnevna od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C.
Srbija i naše područje biće tokom vikenda pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora i juga Italije, dok će se nad severozaapdnom Evropom nalaziti snažan anticiklon.

Ovakva sinoptička situacija uslovljavaće seevroistočno strujanje, a ujedno i priliv hladnije vazdušne mase sa severa i severoistoka Evrope, pa se od vikenda očekuje pad temperature.

Subota


U subotu na severu Srbije suvo, a u ostalim predelima sa juga jače naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom. U nedelju padavinska zona prošririće se na celu Srbije i u svim predelima biće oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a sneg se očekuje i u nižim predelima na jugu Srbije.

Nedelja

U nedelju će zbog izraženog gradijenta, tj. razlike vazdušnog pritiska duvati jak istočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima, a jak i olujni vetar na planinama će stvarati snežne nanose i mećavu. Dobra vest je da će vetar uveče biti u slabljenju i u skretanju na severozapadni. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 3°C na jugu do 9°C na severu i istoku Srbije, u Beogradu u subotu do 8°C, a u nedelju do 6°C.

Vreme za narednu nedelju


Početkom i sredinom sledeće sedmice Srbija će biti pod uticajem ciklona sa jugoistoka Evrope i Egejskog mora i pod uticajem anticiklona iznad severozapadne i centralne Evrope. Kako ćemo se nalaziti između ova dva sistema, očekuje se severozapadno strujanje i prodor još hladnije vazdušne mase sa severa i severoistoka Evrope. U svim predelima biće oblačno sa kišom, susnežicom i snegom.

Na planinama se očekuje dodatno povećanje snežnog pokrivača i na planinama će uslovi biti kao usred zime. Uslova za susnežicu i sneg biće i u nižim predelima, pa čak i za manje formiranje snežnog pokrivača i to uglavnom na jugu i na zapadu Srbije, a ponegde i u ostalim predelima. Ipak, kako će temperature biti uglavnom iznad 0°C, čak i tamo gde se bude formirao snežni pokrivač, veoma brzo će se topiti.

Sneg u Srbiji?

Uslova za sneg biće i u Beogradu, a zabeleli bi se viši delovi grada. Maksimalna temperatura biće od 1°C na jugu do 5°C na severu i istoku Srbije i u Beogradu. Od utorka na severu Srbije suvo, u Vojvodini i u Negotinskoj Krajini sa sunčanim intervalima.


Dakle, pred nama je prohladna i hladna prva dekada marta, a Baba Marta će upravo tada pokazati svoje lice. Srećom, njen izražej biće u znatno blažem obliku, nego npr. 2004. godine kada je početkom marta Srbnija bila zavejana snegom i temperaturama i ispod -10°C ili npr. 1. marta 2018. godine kada je temperatura u Somboru opala na -25°C, dok je drugog marta usledia širom Srbije jaka ledena kiša nakon obilnog snega i to zbog advekcija osetno toplije vazdušne mase, koja je već od 3. marta donela temperature preko 10°C.

Od sredine marta otopljenje


Prema trenutnim prognozama, otopljenje i postepeni porast temperatura uslediće tokom druge dekade marta, tako da bismo sredinom marta i negde oko 15. marta imali temperature primerenijim prolećnim sa vrednostima od 10 do 15°C, potom i preko 15°C. Ipak, jutra će i dalje biti hladna, ponegde sa slabim mrazom.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading