DA LI VEHABIJE PRETE SRBIJI Evo koliki je zapravo rizik od terorizma u našoj zemlji (VIDEO)
Printscreen

Nakon hapšenja Igora Despotovića, Srbina vehabije, za kojeg je utvrđeno da je planirao da kamionom uleti u Knez Mihailovu ulicu i pregazi što više ljudi, strah od ekstremističkih napada u zemlji i regionu ne jenjava.

Stručnjak za bezbednost Gordana Mišev pozdravila je akciju policije u Srbiji i naglasila da problem nije pronaći i otkriti teroriste bilo koje vrste, već su problem sankcije koje dobijaju nakon hapšenja.

- Po krivičnom zakoniku, koji apsolutno prepoznaje terorizam, ukoliko neko planira teroristički akt, dobija do pet godina zatvora. Šta vi očekujete? Takvi ljudi se posle zatvora vraćaju svojim ideologijama, jer je reč o religijskim fanaticima. Oni se bore za mnogo više od uređene države, prava na život i njegov kvalitet. Oni se bore za ideologiju i za nju su spremni da daju svoje živote – kaže Mišev za „Novo jutro“.

Dodaje da je Srbija interesantna samo u smislu vrbovanja.

- Mi smo bezbedna zemlja i kada pogledate globalni indeks terorizma, Srbija je po riziku na 125. mestu od 136 zemalja. Naš indeks je 0,06, a raspon ide od 0 do 10. Mi imamo strategiju za borbu protiv terorizma, strategiju protiv pranja novca i finansiranja terorizma, naš krivični zakonik prepoznaje terorizam i svaki teroristički akt podrazumeva kaznu zatvora od 12 godina do doživotne – kaže Mišev.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, kaže da su bez sumnje sve akcije vrbovanja i islamizacije delovanja, i među muslimanskim i među pravoslavnim življem, u stvari krenule iz Sarajeva.

- To počinje 90-ih godina sa programom Alije Izetbegovića, njegovom islamskom deklaracijom, njegovom Strankom demokratske akcije i njegovim vezama sa muslimanskim bratstvom – pojašnjava Galijašević za Pink.

Ističe da je u Bosni i Hercegovini mnogo vehabijskih izolovanih islamskih naselja i zaostalih vođa mudžahedinskog pokreta, vojnih formacija... U Srbiji su, podseća, dva povratnika iz Gvantanama, kao i dva u Crnoj Gori.

- Rekao bih da 2014. godine, kada se dešava smena u stranci SDA, kreću ozbiljniji sistemski problemi u regionu i deo strukture obaveštajno-bezbednosne agencije u Goraždu pravi operativni prodor u Ušće, prema Srbiji – kaže Galijašević.

Nebojša Damjanović, istoričar, objašnjava da je vehabizam strujanje u islamu koje se javilo još u 18. veku. Tada je islam zapao u krizu: počelo je opadanje Osmanskog carstva, tada najjače muslimanske države.

- Vehabije su protiv realnosti islama toga vremena, protiv svega što nije direktno pomenuto u Kuranu, pa su protiv duvana, kafe, pesme i igre, svega što se smatra nekim užitkom – kaže istoričar.

Protive se mističnim učenjima i introspekciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading