Šta kažu najnovija istraživanja o uređajima koji ZAGREVAJU DUVAN – koji su RIZICI, a šta su PREDNOSTI?
Pixbay

Akademski časopis The Conversation, vodeći svetski izdavač vesti i analiza zasnovanih na istraživanjima čiji tim čine stručnjaci sa različitih univerziteta i instituta, nedavno je objavio rezultate istraživanja o proizvodima koji zagrevaju duvan, a koje je obuhvatilo podatke iz 11 studija sa više od 2.600 učesnika. Glavni zaključak bio je da osobe koje su prešle sa cigareta na proizvode koji zagrevaju a ne sagoravaju duvan imaju niži nivo izloženosti štetnim materijama od onih koje su nastavile da puše klasične cigareta. Studija je takođe pokazala i više nivoe ovih toksina u poređenju sa osobama koji su potpuno prestale da koriste duvanske proizvode.

Kako se dalje navodi, manja izloženost je uočena za razne štetne supstance povezane sa karcinomima, srčanim bolestima i respiratornim smetnjama. To znači da je moguće da prelazak sa cigareta na proizvode na bazi zagrevanja duvana može da smanji šanse za pojavu ovih bolesti, ali još uvek ne postoji dovoljno podataka koji bi u potpunosti potvrdile tu tvrdnju. Ipak, dokazi koji su prokupljeni do sada nedvosmisleno potvrđuju da je pušenje izuzetno opasno.

The Conversation podseća da najštetniji efekti cigareta potiču od udisanja toksičnih materija nastalih sagorevanjem duvana i ukazuje da su proizvodi koji zagrevaju duvan napravljeni da se izbegne njegovo sagorevanje, te je samim tim očekivano i da se rizik od bolesti izazvanih materijama koje nastaju sagorevanjem umanji. Umajući to u vidu, u tekstu se naglašava uloga koju bi uređaji koji zagrevaju duvan mogli da imaju za javno zdravlje.

Šta kažu najnovija istraživanja o uređajima koji ZAGREVAJU DUVAN – koji su RIZICI, a šta su PREDNOSTI?

Pixbay

 

Dodatno se ukazuje na podatak da ovi sistemi za zagrevanje duvana ne privlače osobe koje bi ga inače potpuno izbegavale. 

Tekst se takođe bavi i razlikama između elektronskih cigareta i proizvoda koji zagrevaju duvan, a najveća je, kako se navodi, u izvoru nikotina. Naime, dok se kod elektronskih cigareta nikotin nalazi u tečnosti koja se koristi, kod IQOS-a on dolazi direktno iz duvana koji se nalazi u patronama, a koje se zagrevaju u samom uređaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading