Nakon duge i hladne zime vinogradari u srpskoj Toskani pred Sretenje orezali prve grančice: Princ Mihailo Karađorđević čuva tradiciju svojih slavnih predaka na Oplencu
Rina

 

„Znači nam puno, to je očuvanje naše tradicije i neguje se koliko i sami vinogradi, tu su i naši sveštenici, princ, bez njega se ovaj čin orezivanja nikako ne obavlja.  Nadamo se da će današnja molitva da nam pomogne da proširimo vinograde i da sve bude na boljitku“, rekao je Dragan Reljić, upravnik zadužbine kralja Petra I na Oplencu.

Običaj orezivanja loze upravo na Svetog  Trifuna poštuje se u svim selima oko Topole, bilo da se vinogradi gaje na velikim površinama ili u okviru domaćinstva ali jedno je sigurno, danas su se domaćini pomolili Svetom Trifunu i orezali svoje čokote. U selu Lipovac već ima devet vinarija, neke su registrovane a druge su u fazi osnivanja, ipak rezidba u vinogradima uz običaje je obavljena a ovdašnji vinogradari su analizirali u kakvom su stanju vinogradi posle zime i kakva ih godina očekuje.

„Sveti Trufun je najpre naša slava, orezujemo lozu i to je tradicija koja se poštuje i nastavlja, za nas je početak vinarske godine. Vinogradi su dobro podneli zimski period, nema izmrzavanja, ako se nastave lepi dani mi ćemo rezati i čeka nas dosta posla“, kazao je Branislav Avramović, vlasnik vinarije.

Mladi vinar Nikola Krković, nastavio je tradiciju svoga oca i danas je orezao prvi čokot. Ističe da je ona narodna izreka „Vinograd hoće slugu a ne gospodara“ presudna za dobar prinos i da se mora raditi vredno cele godine.

„Prerađujemo grožđe sa osam hektara, uglavnom starijih sorti ali se prate i savremene sorte i moderni trendovi proizvodnje. Ne bavim se ovim profesionalno, moja prva ljubav je košarka, ali slobodno mogu reći da je ovo druga ljubav i da svaki slobodan trenutak iskoristim da dođem ovde. Sve obaveze se odlože kada je u pitanju Sveti Trifun, uvek dođem i orežem lozu jer se tako neguje naša tradicija, običaj i kultura“, kaže Nikola Krgović.

Vinogradari kažu da se “valja” na današnji praznik da se oreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom – da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko. Veruje se da ako je danas vedro biće suše, a ako je kiša biće rodna godina. Takođe se pripoveda  da posle ovog dana zima polako počinje da popušta  i sneg se topi.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading