OTADŽBINA I NAROD SE ODUŽUJU ONOME KOJI IM JE SLUŽIO Ovo je pesma posvećena Đeneralu Veljku heroju ODBRANE KOSOVA I METOHIJE (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Pesmu "Đenerale Veljko", posvećenu pokojnom komandantu Posebnih jedinica srpske policije iz Prizrena Veljku Radenoviću, heroju odbrane Kosova, objavio je akapela sastav Srbski pravoslavni pojci u saradnji sa muzičkim producentom i čuvenim harmonikašem Aleksandrom Sofronijevićem.

Jedan od najvećih srpskih junaka iz rata na Kosovu 1998-1999. godine posthumno će biti odlikovan danas, na državni praznik Sretenje, najvećim priznanjem Republike Srbije.

Aleksandar Sofronijević, čuveni harmonikaš, rekao je da je uvek težio da snimi numere koje su od nacionalnog značaja.

Početak pesme

U Prizrenu carskom Silnog Dušana

živeo je, znaj, Veljko Đeneral.

Kad 'mesto glave pogodio rafal,

Dao im se nije Veljko Đeneral.

 

- Uvek se vodim time da volimo svoje i poštujemo svoje, pa sam odlučio da "AS studioton", kao muzička produkcijska kuća, stane uz Srbske pravoslavne pojce. Kao i obično, neke stvari se naprosto dese, neko kaže da je slučajnost, neko kaže sudbina, ja ću reći da nas je lepota muzike okupila - kaže Sofronijević i dodaje:

- Marko Kačarević je osnivač ovog sastava i rekao mi je da ima odličan tekst, koji je napisala Anastasija Kostić. Već sam bio upoznat ko je Veljko Radenović i sa oduševljenjem sam ispisao aranžman za pesmu "Đenerale Veljko". Slušao sam priče o ovom hrabrom čoveku, Anastasija, koja je pisala muziku i tekst, poznavala ga je. Kažu da je bio neobično duhovit i retko hrabar. Koliko sam upoznat, njegova porodica je dirnuta čitavom ovom pričom. Srešćemo se uskoro, nadam se - kaže Sofronijević.

- Ako poslušamo izjave i svedočanstva o njegovom načinu života, primetićemo i pojedinosti iz pesme. U jednoj ruci je držao insulin, u drugoj čokoladicu i govorio: "Za mnom, braćo!" Anastasija Kostić je veoma vodila računa o svakoj reči jer je svesna koliko reč može da opiše ili poništi emociju i doživljaj. Samim aranžmanom smo, nadam se, doprineli čitavoj atmosferi, a Marko je vrlo emotivno otpevao istinu o Radenoviću.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Neko iz mase

14.02.2022 19:22

Slava heroju Srpskom. Djenerale djenerale nek je tvojoj majci hvala!!!