TRIBINA FONDACIJE "DAJANA PAUNOVIĆ" Kraljevo primer dobre prakse u oblasti populacione politike i rodne ravnopravnosti (FOTO)
Alo

U cilju upoznavanja građana Kraljeva sa mogućnostima koje su im na raspolaganju za korišćenje državnih sredstava koja su im dostupna, kao i mogućnostima za delovanje nevladinog sektora u oblasti ravnopravnosti polova i populacione politike, prisutnima su se obratili Dajana Paunović, osnivač istoimene fondacije, Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva i Marko Matić, predsednik UO Fondacije “Dajana Paunović”.

Kako je istakla Dajana Paunović, ova tribina je samo jedna u nizu zajedničkih aktivnosti u okviru plodotvorne saradnje sa gradom Kraljevom. Tim povodom ona je uručila Zahvalnicu gradonačelniku Terziću, izrazivši zahvalnost na podršci koju on pruža Fondaciji od njenog nastanka pre nepunih godinu dana.

„Organizovali smo niz javnih tribina i društvenih dijaloga gde u razgovoru sa građanima i čelnicima gradova i opština možemo da detektujemo probleme na terenu i da zajednički radimo na njihovom rešavanju“, izjavila je direktorka Fondacije, i dodala: „Malo se govori o tome šta je to dobro urađeno. Mediji više osvetljavaju probleme nego lepe stvari, a kao ljudi iz civilnog sektora primetili smo na terenu da su i Zrenjanin, i Loznica, i Kraljevo, mnogo toga dobrog uradili. Promene su počele da se dešavaju, ali one, naravno, iziskuju vreme.“

Paunovićeva je istakla da je populaciona politika prepoznata od državnih institucija, ali i civilnog sektora, kao visoko pozicionirana na agendi prioriteta, zbog čega se otvara veliki prostor za saradnju kako bi se u ovim oblastima postigao pun efekat.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić govorio je o merama u oblasti populacione politike i ravnopravnosti polova koje sprovode državne institucije i grad Kraljevo.

„Rodna ravnopravnost se ne svodi samo na kvote za Parlament ili za skupštine lokalnih samouprava, već treba pospešiti učešće žena u svim oblastima društvenog života“, istakao je Terzić dodajući da je Grad Kraljevo osnovao Savet za rodnu ravnopravnost, Žensku odborničku mrežu, kao i da ima veliki broj žena na čelnim pozicijama u javnim ustanovama... On je podsetio da je u poslednjih nekoliko godina Grad Kraljevo doneo značajne mere u oblasti populacione politike, da, između ostalog, pomaže parovima koji žele da se ostvare kao roditelji putem vantelesne oplodnje, pomaže porodicama sa troje i više dece, član je pokreta „Tri plus“, pomaže ženama na selu...

Prema njegovim rečima, na sednici Skupštine grada Kraljeva, završenoj neposredno pred početak tribine, promenjena je odluka o subvencijama za vantelesnu oplodnju i omogućeno je i kategorijama stanovništva koje do sada nisu imale ovo pravo da mogu da dobiju sredstva Grada za obavljanje vantelesne oplodnje, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

On je podsetio da je Grad poslednjih nekoliko meseci organizovao razne aktivnosti sa Fondacijom „Dajana Paunović“ - fudbalski turnir na kome su, pored dece iz Kraljeva, Novog Pazara i Raške, učestvovala i deca sa područja Kosova i Metohije, a Fondacija je obezbedila i poklone za štićenike SOS Dečjeg sela na Beranovcu u Kraljevu.

Predsednik UO Fondacije Marko Matić ukazao je da je cilj serije tribina da se mere populacione politike države približe građanima, kao i da se pronađu mehanizmi da se pospeši saradnja centralnih vlasti sa lokalnim samoupravama.

“Da bi mere dale pune rezultate, neophodno je da se prepozna specifičnost svake sredine, a uloga lokalnih samouprava u tome je nezamenljiva. Prvi put u istoriji ove zemlje donete su ozbiljne mere na planu poboljšanja nataliteta i rešavanja problema bele kuge. Kao nevladina organizacija, Fondacija će zajedno sa državnim institucijama i lokalnim samoupravama, da pomogne, jer je to dug svih nas prema društvu, budućim generacijama i našoj deci“, poručio je Matić.

Cilj javnih dijaloga, koje će Fondacija „Dajana Paunović“, u saradnji sa lokalnim samoupravama, održati u petnaestak opština i gradova Srbije, jeste da se građanima približe podsticajne mere koje država donosi na polju populacione politike i ekonomskog osnaživanja posebno ugroženih grupa žena.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading