POJAČANA KONTROLA OVIH VOZILA NA PUTEVIMA SRBIJE Saobraćajna policija u akciji da se uspostavi veća bezbednost!
Foto: MUP Srbije

Zlatko Belencan, načelnik Uprave saobraćajne policije u PU Beograd, je naveo da je pojačana kontrola počela 7. februara.

- Sprovodiće se kontrola vozača i vozila pre svega autobusa i kamiona sa akcentom na otkrivanje prekršaja upravljanja od strane vozača. Srbija je svoja zakonska rešenja prilagodila evropskim standardima - naveo je Belencan.

Kako je rekao, u sličnoj akciji sprovedenoj prošle godine otkriveno je 7.793 prekršaja, odnosno skoro 30 odsto kontrolisanih vozača je bilo u prekšaju, većinom je bilo reči o prekoračenju vremena i dokumentaciji.

Kada govorimo o prekoračenju vremena, moramo napomenuti da ono direktno utiče i na bezbednost. Ukoliko je vozač prekoračio to vreme on je umoran i manje sposoban da bezbedno upravlja. Kada govorimo o dokumentaciji, dešava se da koriste tuđe kartice - dodao je Belencan.

Tomislav Petrović iz Uprave za bezbednost saobraćaja navodi da je četvrtina stradalih u saobraćaju život izgubila u nezgodama sa autobusima ili kamionima.

- Na godišnjem nivou oko 120 učesnika pogine u nezgodama sa komercijalnim vozilima. Kada do udesa dođe najčešće stradaju putnici u automobilima, pešaci i biciklisti - rekao je Petrović.

Kako je dodao, represija daje rezultate, ali je jako važna prevencija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading