• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.02.2022

10:00

OVA NAMIRNICA JE VEOMA OPASNA ZA DECU! LEKARI UPOZORAVAJU: Stvara zavisnost kao kokain -  tresu se, preznojavaju, prave probleme!

Printscreen

Live TV

OVA NAMIRNICA JE VEOMA OPASNA ZA DECU! LEKARI UPOZORAVAJU: Stvara zavisnost kao kokain - tresu se, preznojavaju, prave probleme!

Podeli vest

Naučno je dokazano da šećer izaziva zavisnost i do osam puta jaču nego kokain

Mnogo sladoleda, čokolade, torti i kolača glavni su uzroci gojaznosti, dijabetesa, problematične kože, karijesa, poremećaja sna, nedostatka energije, a pre svega zavisnosti od slatkiša.

Znaci koji ukazuju na zavisnost su različiti, a prvo ćete, kažu stručnjaci, uočiti salo na stomaku, stalnu potrebu za slatkišima, teško "skidanje" kilograma, čak i nervozu kada pri ruci nemate ama baš ništa slatko ili čokoladno. Zato je najbolji savet, kažu pedijatar dr Saša Milićević i nutricionista Milka Raičević, biti umeren i umesto čokolade ili bombone pojesti voće.

Na pitanje kako da prepoznamo šećernu zavisnost, Milka Raičević objašnjava:

- Dete koje je ovisno od slatkog leči se kao pravi ovisnik. Ono dobija signal da mu je potreban šećer. Dete se trese, preznojava, traži slatkiše po kući, ako su sakriveni, pravi problem ako ih nema. Takve muke postoje i kod odraslih, recimo žene koje su u PMS, one su osetljivije, razdražljivije i imaju preku potrebu za šećerom u većim količinama! 

Sa njom je saglasan i pedijatar dr Saša Milićević. Prema njegovim rečima, roditelji moraju svojom kontrolom i primerom da nauče dete kako se i koliko jedu slatkiši. 

- Kultura hrane je jako važna. Zato roditelji moraju da vode računa i da ozbiljno shvate ovaj problem. Ako dete noću ustane i traži slatko, ako preko dana bude nervozno kada ne jede slatkiše ili s druge strane non-stop ima potrebu da jede nešto slatko, to je već ozbiljan alarm i znak da se radi o jednoj vrsti zavisnosti - ističe dr Milićević i savetuje da kada nam naleti šećerna kriza umesto slatkiša pojedemo voće. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

Доста бре више са лажним рекламама за бескорисна "лековита" средства, како Вас није срамота???

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija