MODERNIZACIJA Ekološki projekat vredan 18 miliona evra: Kragujevac dobija savremeni sistem grejanja
Alo/Grad Kragujevac

U ovo preduzeće dopremljeni su ventilatori svežeg vazduha, lukovi i ostali materijal za zamenu toplovoda vrelovodom, gorionici, izmenjivači toplote sa dodatna dva kilometra predizolovanih cevi i u toku je njihova instalacija. U pripremi je i gradnja platoa na koji će biti postavljene dizalice za ugradnju gasnih kotlova.

Vrednost radova za zamenu kotlova u kragujevačkoj „Energetici” je, prema ugovoru sa EBRD, oko 18 miliona evra. Postojeći kotlovi na ugalj u nekadašnjoj toplani „Zastave” biće zamenjeni kotlovima na prirodni gas ili alternativno, na lož-ulje. Između ostalog, biće povećana pouzdanosti snabdevanja i smanjeno zagađenje vazduha i troškovi proizvodnje toplotne energije. Šest novih kotlova ugasiće kotlarnice na ugalj, a u planu je i rekonstrukcija dela vrelovoda za snabdevanje potrošača u gradskim naseljima Erdoglija, Lepenica i Centar. Predviđene su tri nezavisne cevne mreže za ova naselja, kao i merenje utroška toplotne energije za sva tri ogranka.

Inače, toplana „Zastava”, kako kažu u „Energetici”, predstavlja složen energetski sistem vitalan ne samo za grejanje grada već i za proizvodne procese bivše Grupe „Zastava”, i po tom kapacitetu više je termoelektrana nego toplana. Njena prvobitna osnovna namena bila je da snabdeva industriju tehnološkom parom, a danas se koristi za grejanje grada. Iz ove kotlarnice toplotnom energijom  snabdevaju 22.000 korisnika.

Po završetku prve faze koju čini ugradnja kotlova na prirodni gas, u drugoj fazi biće realizovana sanacija pepelišta u kojem je u toku grejne sezone na ugalj taloženo čak 40.000 tona pepela.

- Očekujemo da do kraja ove godine novo postrojenje bude pušteno prvo u probni rad, a u narednoj sezoni će biti potpuno spremno . ističe Andreja Ilić, direktor „Energetike”.

Bolji kvalitet vazduha

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, prilikom jedne posete Kragujevcu naglasila je da je to najveći i najskuplji ekološki projekat započet u prošloj godini, a osim kvaliteta grejanja, omogućiće da kvalitet vazduha u Kragujevcu bude bolji.

Procenjuje se da će kada postrojenje bude završeno, emisija ugljen-dioksida u centru grada na Lepenici biti smanjena 66 odsto, azot-oksida za oko 90 odsto, a emisija čestica biće eliminisana, čime će biti rešen višedecenijski problem zagađenja vazduha u Kragujevcu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading