ALO! ISTRAŽUJE: Neplanirani odmor obradovao đake i zabrinuo roditelje
Alo

Obeležavanje Dana državnosti usred radne nedelje, zbog čega đaci umesto dva praznuju tri dana, odnosno možda i sedam, obradovalo je učenike. Istovremeno, većina roditelja s kojima smo razgovarali na ovu temu smatra da je tako dug izostanak iz škole jedina opcija gora od postojeće. Ovu tvrdnju potkrepljuju jakim razlozima, najčešći su da će deca ostajati sama kod kuće, jer ne mogu svi da plate ženu da ih čuva i nemaju baka-servis na raspolaganju. Mnogi naši sagovornici se žale i da je to nastavak gubljenja vremena, jer se dosadašnja nastava po sistemu podeljenih grupa od kojih svaka jedan dan provodi u učionici, drugi onlajn, a koja se primenjuje za starije učenike (od petog razreda) lepo zamišljena u teoriji, u praksi pokazala katastrofalnom.

IGOR MIROVIĆ PODELIO LEPU VEST Sredstvima Pokrajinske vlade počela je obnova kuće Dimitrija Anastasijevića Sabova u Sremskim Karlovcima - Alo.rs

- Moje dete je učenik petog razreda jedne beogradske škole. Ima 11 godina i od početka drugog polugodišta jedan dan ide u školu, drugog nastavu prati od kuće. Iako se trudi da bude aktivno, vrlo često ga nastavnici ne čuju ili ono ne vidi tablu. Kad predavač pokuša da pomeri kameru, isključi se zvuk, pa pola časa niko nikoga ne čuje. Drugari koji su u učionici galame, javljaju se sa mobilnih telefona, usled čega nastaje mikrofonija, upadaju jedni drugima u reč, tako da na kraju dana ne zna ni šta je za domaći, niti koju su lekciju prešli. Kad ga supruga i ja pitamo šta ima za domaći, kaže ništa. Jednom je to matematika, i to zato što nastavnica ima koronu, drugi put nije došla „Ruskinja“, jer je imala smrtni slučaj u porodici, i tako redom. Ovo je čisto gubljenje vremena, moraćemo da platimo privatne časove, nema nam druge - kaže J. Z., otac jednog petaka.

Potpisan sporazum o gradnjI marine u Velikom Gradištu, razvoj turističkog kompleksa na Srebrnom jezeru - Alo.rs

Za zaposlene roditelje koji će imati po dva slobodna dana, neki ni toliko zbog prirode posla, i sama mogućnost neplaniranog, devetodnevnog raspusta kad mu vreme nije prava je noćna mora.

- Samo iz zdravstvenih razloga, volela bih da moje dete uči od kuće, ali činjenica je da je nastava u školi kvalitetnija. Ali, problem je što i suprug i ja radimo, a nemamo novca da platimo ženu koja bi je čuvala. I naši roditelji rade, tako da ne možemo da računamo ni na baka-servis. Stvarno ne znam šta ćemo da radimo, verovatno ćemo je voditi sa sobom u kancelariju, jedan dan ja, drugi muž - kaže B. J., majka sedmogodišnje devojčice koja pohađa prvi razred jedne osnovne škole u Kruševcu.

I dok roditelji sa zebnjom, a učenici s nestrpljenjem iščekuju odluku o raspustu, a koju će Tim za praćenje škola saopštiti danas, predsednica Unije prosvetnih radnika Jasna Janković kaže za ALO! da bi to bila vrlo razumna mera.

Neidentifikovani muškarac se bacio na auto. Kamere snimile ovaj šokantni događaj - Alo.rs
- Šta god oni da odluče, činjenica je da je do ovog trenutka 8.500 nastavnika zaraženo koronavirusom. To je sedam procenata od 120.000 zaposlenih u prosveti, i to bez predškolskih ustanova i fakulteta. Pritom, ovi brojevi se tiču samo prve radne nedelje posle regularnog zimskog raspusta, za ovu drugu ih još nemamo. Mi ne raspolažemo podacima koliko je učenika obolelo od omikrona koji se još brže širi, ali ako lekari od početka pandemije tvrde da zvanične brojeve treba pomnožiti sa tri, onda je jasno da imamo katastrofu u najavi - navodi Janković.

Nužda zakon menja

Zbog Dana državnosti, koji se praznuje na Sretenje, đaci već imaju dva neradna dana 15. i 16. februar. Pošto su to utorak i sreda, školskim kalendarom već je predviđeno da im se doda i ponedeljak, 14. februar, a sada će, verovatno, odmor biti produžen i na četvrtak i petak. Odnosno, prvi radni dan biće 21. februar. Uzmu li se u obzir i dva vikenda, deca će devet dana biti slobodna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ivančica

06.02.2022 11:16

Znači za roditelje škola predstavlja čuvalište za decu?!