AFRIČKA KUGA POTVRĐENA U SRBIJI Hitno preduzete mere opreza!
Alo!/Vladimir Marković

Pomoćnik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović izjavio je da je zbog toga područje tog sela i sela Bazovik, koje je u prečniku od tri kilometra od mesta potvrđenih slučajeva, proglašeno zaraženim afričkom kugom svinja.

"Sva ostala sela u prečniku od 10 kilometara su ugrožena područja. Veterinari su stalno na terenu”, kazao je Panajotović i dodao da je u selu Orlja mali broj domaćinstava koja uzgajaju svinje.

Među njima su i sela na teritoriji Bele Palanke.

Pre nekoliko dana ugroženim područjima proglašena su i sela na teritoriji Pirota ka Dimitrovgradu u predelu sela Činiglavci.

Rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje te bolesti u Nišu Miroljub Marjanović rekao je da je situacija sa zarazom na teritoriji Pirota i Dimitrovgrada naglo pogoršana u poslednjih nedelju dana i da je uzrok ljudski faktor i nepridržavanje preventivnih mera pojedinih lovaca.

"Apelujem na lovce i lovačka udruženja na strogo poštovanje svih biosigurnosnih mera, a na poštovanje mera prevencije apelujem i na vlasnike domaćih svinja, bez obzira da li su gazdinstva u zaraženom području ili ne", rekao je Marjanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading