Preminuo tvorac Plazma keksa
Foto: privatna arhiva

Petra Tutovca je iz Hrvatske doveo Miloš Reljin, na predlog tadašnjeg direktora Momčila Filipovića, osnivača kompanije "Bambi".

 

- Šezdesetih godina prošlog veka krenuo u potragu za najboljim keksom u Evropi. Posle godinu dana obilaska svih fabrika, put me doveo do Milana, gde sam na velikoj reklami video “plazmon”. Taj keks se topio u ustima. Presekao sam i odlučio da se bavim samo tim keksom - govorio je Filipović.

Dok je tražio podršku za izgradnju keksare u Požarevcu, Filipović istovremeno traga i za stručnim kadrom. Obraća se Milošu Reljinu, koji na preporuku dovodi Petra Tutovca iz Hrvatske. Upravo njegovo ime vezuje se za početak proizvodnje “plazma” keksa u Srbiji.

Tutovac je radio u maloj proizvodnji keksa, gde nije bio zadovoljan. On tada sa porodicom dolazi u Leskovac. Kada je došao, imao je diplomu majstora za proizvodnju keksa, koju je dobio na kursu u fabrici “Kraš”. U međuvremenu je napredovao i posle sistematizacije postao tehnički direktor. 

Ubrzo je pokrenuta akcija za izbor imena fabrike u Požarevcu. Naziv "Bambi" su dali roditelji i deca na tom konkursu. Nagrada je bilo porodično letovanje na moru. “Plazmi” je Filipović dao ime.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
beba

01.02.2022 04:49

Odlaze sjajni ljudi. Ucinio je milione dece i odraslih srecnim i nadam se da je otisao zadovoljan. Obraticu paznju, ali ne znam da sam ikada videla ili cula njegovo ime ili pricu o njemu. Mozda gresim, ali ako je tako, onda smo mi vrlo cudnji ljudi. Saucesce porodici i neka pociva u miru