POTRESNA PRIČA MAJKE Milica našla ukradenog SINA posle 40 godina, rekli joj da je mrtav!
Printscreen

Srbiju je dirnula vest da je majka nakon 40 godina pronašla svog sina, za kojeg su joj rekli da je mrtav.

Reč je o slučaju krađe beba iz porodilišta u Kruševcu 1981. godine. Mlađan Radivojević, svoju biološku majku Milicu Milivojević upoznao je tek kada se oženio i zasnovao svoju porodicu, a majka i sin nisu krili emocije u uključenju u Jutarnji program na TV Prva.

Na pitanje kako je izgledao susret sa sinom nakon 40 godina, Milica je kroz suze jedva izgovorila: "To nemoj da pitaš uopšte".

Ona je istakla da nije sve vreme sumnjala da joj je sin živ, pošto su joj rekli da je dete mrtvo kada se porodila.

"Ja sam se porodila 3. ujutru u tri sata, 2. sam otišla, a 4. oko 11, 12 sati sati su mi rekli da mi je dete mrtvo. Kada sam tražila dete na podoj, oni su mi rekli još je malo, ne može da doji, posle mi je doktorka rekla 'nažalost, vaše dete je preminulo'. Nisu mi dali da ga vidim, kad sam ga rodila, dali mi da ga vidim, podigli, izmerili i više ga nisam videla".

POTRESNA PRIČA MAJKE Milica našla ukradenog SINA posle 40 godina, rekli joj da je mrtav!

Kosovo online

 

U međuvremenu, Mlađan je usvojen, što je saznao u sedmom razredu osnovne škole, a te kasnije, kada se oženi i zasnovao svoju porodicu započeo je potragu za biološkim roditeljima.

"U Centru za socijalni rad u Aleksincu rekli su mi da me je rodila maloletnica sa 16 godina, koja je išla u policijsku školu u Kruševcu", kaže on, dodajući da su mu stric i strina govorili da potiče od Roma.

U ovoj privatnoj istrazi se za pomoć obratio predsedniku Udruženja za istinu i pravdu o bebama, Radiši Pavloviću, koga je takođe kontaktirala i Mlađanova majka Milica.

"Milici je bilo teško, ona je živela u ubeđenju da joj je sin mrtav, sve dok se nije videla sa nama. Milica nije sumnjala sve te godine, nego kad je gledala ove priče i došla je do naših telefona, kontaktirala je mene".

Radiša objašnjava da su ga Mlađan i njegova supruga kontaktirali jer su imali problem u matičnoj službi – nisu hteli da im iznesu matične spise.

"Istog momenta smo otišli u Kruševac, pošto se tamo vodi njegovo rođenje i uspeli smo, pošto sam u tom momentu član Vladine komisije, pozivajući se na to i na Udruženje, zatražio sam da mu se odmah stave na uvid matični spisi, to je njegovo pravo. I tako je počelo. Onda smo ga poslali u Centar za socijalni rad u Aleksinac, tamo je rađeno to usvojenje.

Kad smo radili njegovu istragu, mi smo tražili da razgovaramo sa njegovom strinom, koja je radila na ličnim kartama u Opštini Aleksinac i tragajući za tim, mi smo pokušali da razgovaramo, ona je odbila saradnju.

Kada je tražio dosije o usvajanju u Centru za socijalni rad, nisu mu dali, što je njegovo pravo. Onda smo utvrdili da osoba za koju piše da ga je rodila nikada nije ni postojala, izmišljena je. Onda smo to nosili u Centar i pitamo 'da li ste vi ispoštovali zakon i da li je obavljen razgovor sa majkom'. Kažu: 'Naravno'. 'Sa kim ste obavili razgovor?' Ja sam izvadio uverenje, da ta žena ne postoji i pitao da li ste vi možda razgovarali sa vanzemaljcima? E tog momenta je nastala panika", priseća se Radiša.

Nakon toga su zatražili sastanak sa direktorkom Centra, jer je obaveza te ustanove da čuva sve dosije o usvajanju.

"Odlazimo u Centar, uzimamo još jednu majku sa nama kao svedoka, direktorka Centra sa kompletnim timom menadžera i pravnika nam saopštava da dosijei, niti ima Mlađin dosije, ne postoji u Centru, kao ni još 28 dosijea".

Milica i Mlađan su 30. septembra dobili zvaničnu potvrdu DNK analize da su majka i sin, a na reakciju tužilaštva i policije se čekalo četiri meseca. Ona je tek 28. januara po nalogu Osnovnog tužilaštva u Kruševcu dala izjavu o tome šta se to desilo u martu 1981. godine u kruševačkom porodilištu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading