DOKAZALI DA SU NAJBOLJI Na Institutu "Dedinje" Aleksandru Vukoviću ugrađeno veštačko srce (VIDEO)
Alo

Aleksandar ima 44 godine, a dan operacije srca slaviće kao drugi rođendan.

- Na Dedinju mi je kontrola zakazana za 23. decembar, ali je onda odložena za 27, jer mi se stanje pogoršalo. Ja sam taj utorak jedva dočekao, brojao sam sate. Krenuo ranije od kuće. Kad je doktorka stigla, moje srce je radilo na pet posto - priča Aleksandar, i nastavlja:

- Očekivao sam da ću ostati na svetu. Verovao sam u lekare i da mi može biti samo bolje. Gore nije moglo. Tu smo imali prvi operaciju, podneo sam momački! Zbog kile nisam mogao da hodam. Pozvali su doktore iz „Mišovića“, dogovorili su i odmah sutradan operisali kile. Prvog dana sam se odmarao, a od tada ne stajem. Ne padam više. Sada kada pređem još na domaću kuhinju, biće još bolje.

POBEDNIČKI TIM Alo

 

Kako kaže, veruje da je ovo njegova godina.

- Ja imam 44, sada je ’22, ti okrugli brojevi nešto znače. Supruga i ja nemamo dete, ali daće bog da  ga sada dobijemo. Na današnji dan je pre dve godine preminula moja majka. A ja krećem u novi početak.

Prema rečima direktora Dedinja prof. dr Milovana Bojića, nove procedure i uspesi, u ovoj ustanovi se već podrazumevaju.

- Pravilno smo procenili, a potom i dobro uradili kada smo srčanu slabost tretirali na ovaj način, nizom procedura. Još jednom smo dokazali da je ovo najbolja ustanova ove vrste u regionu i šire, a biće još bolja kada bude završeno Dedinje 2 - poručio je dr Bojić.

Ovo je peto potpuno veštačko srce koje su ugradili, a odmah nakon razgovora sa novinarima, lekari su otišli u operacionu salu gde su ugradili još jedno, šesto po redu.

- Izrastamo u najveći evropski centar kad je ovakvo lečenje u pitanju. Za Aleksandra je ovo bila jedina šansa da preživi i iskoristili smo je - dodao je dr Bojić.

Prema rečima Saše Borovića, kod Aleksandra je prvi put u svetu urađena hirurgija preponskih kila koje niko nije smeo da operiše, upravo zbog slabosti srca.

- Mi smo se odvažili da ovo uradimo, ne zato što smo hteli da pokažemo da smo pametni ili hrabri, već i da smo sigurni u svoje znanje. Tu smo za sve bolesnike, uprkos epidemiji, i maksimalno se trudimo da im pomognemo - rekao je dr Borović, i podsetio da u svetu čak tri puta više ljudi umre od srčane slabosti nego od tumora.

Za dr Draganu Košević, ovo je srećan dan, kako kaže, iz mnogo razloga:  

- Meni je srećan dan najviše zbog Aleksandra, kog pratimo od 2017. godine, kada je došao kod nas u jako teškom stanju. Tražeći spas došao je do nas. Rečeno je da šanse nema, ali uspeli smo. Hvala mu što nam je ukazao poverenje, ali i zbog toga što je primer drugima da ovde imaju šansu za spas.

Alo

 

Sašin tim podrške: sestra, žena i doktorka

Sašin tim podrške čine tri žene koje ga već godinama hrabre i leče, a zahvaljujući zajedničkoj borbi postali su prava porodica.

- Bodrimo mi njega, ali svojom voljom i optimizmom bodri i on nas. Zaista smo postali kao porodica, već odavno je naš odnos prerastao relaciju doktor-pacijent. Doktorka je naša snaga, naš anđeo čuvar, sve nam je - složne su Aleksandrova supruga i sestra.

 

Deca me pitaju kako je Aleksandar

Prema rečima dr Dragane Košević, njena veza sa Aleksandrom jačala je iz godine u godinu, i iz kontrole u kontrolu.

- Ja zaista volim svoj posao, a na ovakvim primerima vidite i zašto. To je zajednički trud, bliskost, zahvalnost, uspeh, borba. Moja deca znaju sve o njemu, a kada je trebalo da dolazim noću da ostanem sa njim na odeljenju, oni su govorili: „Idi, idi kod Aleksandra, njemu moraš da pomogneš“ - kaže dr Košanić za Alo!.

 

Ujedinjeni smo najbolji

Alo

 

Pobednički tim koji je Aleksandra vratio na noge činili su stručnjaci iz Dedinja i „Dragiše Mišovića“. Dok su jedni spasli srce, drugi su u normalu vratili ostatak tela.

Kako je rekao dr Kalezić, ovo je bio veliki izazov.

- Srećan sam i zadovoljan što će Aleksandar otići kući porodici, kao i zbog toga što postoji dobra saradnja između „Mišovića“ i Dedinja. Bio je ovo veliki izazov za sve nas. Bravo Aleksandre! Bravo doktori - rekao je dr Kalezić.

 

Komentari (0)

Loading