PRIPREMA OSMAKA I DO 70.000 DINARA Veliko interesovanje u edukativnim centrima zbog polaganja male mature
Tanjug

 Osmacima prpa i frka, a roditeljima i novo izbijanje para iz džepa! Drugo polugodište je počelo, a samim tim i intenzivna priprema osmaka za malu maturu.

Oni savesniji s učenjem su počeli još od početka osmog razreda, ali velika većina sačekala je zbirke zadataka za završni razred koje su u prodaji od 26. januara.

Da bi se upisala željena škola, izgleda da se bez ove pripreme ne mogu postići vrhunski rezultati neophodni za upis u gimnazije, elektrotehničke i medicinske škole, za koje je potrebno više od 85 bodova.

ŠKOLSKA SLAVA SVETI SAVA BILA ZABRANJENA POLA VEKA Ko je skinuo ikonu sa zida i kakva se himna nekada pevala?!

U prevodu, ukoliko nema besplatnih programa pri opštinama i školama, deca idu na kurseve organizovane u privatnim edukativnim centrima. A to znači izdvajanje i više od 65.000 dinara.

Uprkos visokim cenama, mesta je sve manje, jer se rad organizuje u malim grupama, a i interesovanje je ogromno. Kako su za Alo! rekli u jednom centru, svakodnevno primaju nove zahteve, tako da će formirati još jednu grupu polaznika.

 - Moje dete ne može samo da se priprema za maturu, mislimo da je bolje da ima pomoć i dodatnu nastavu. Ali sada je frka za mesto, jer smo se kasnije prijavili zbog korone - kaže V. B., mama jedne osmakinje.

Prema nekim istraživanjima, optimalan period za pripremu male mature je pet meseci. Pa da krenemo...

RODITELJI Počinje upis dece u školu: Potrebna su vam sledeća dokumenta!

Paketi sa sva tri predmeta

Deca na kraju godine polažu test iz matematike, srpskog jezika, kao i kombinovani test koji obuhvata fiziku, hemiju, biologiju, geografiju i istoriju.

U većini škola i centara u kojima se održavaju obuke za prijemne ispite postoje paketi koji podrazumevaju sva tri predmeta. Nastava se odvija vikendom, kada deca imaju po dvočas iz navedenih predmeta.

Cena zavisi od broja časova, odnosno dvočasova i dužine pripremne nastave. Primera radi, za sva tri predmeta mesečno treba izdvojiti između 9.000 i 11.000 dinara.

Većina roditelja odlučuje se za plaćanje u ratama, kojih ako je kurs krenuo u januaru ima šest, jer priprema traje i u junu. Lako je sabrati ukupan iznos pripemne nastave.

Sve škole nude popust od deset odsto za gotovinsko plaćanje, ali kako kažu, ipak velika većina roditelja plaća na rate. U zavisnosti od škole, kompletna priprema podrazumeva 25 do 48 časova po predmetu, što naravno određuje i cenu.

Postoji mogućnost i da dete pohađa samo jedan ili dva predmeta, pa iznos pripreme bude znatno manji.

ŠKOLARCI MORAJU DA SE PRIVIKNU Evo kako će se nastava odvijati na osnovu uzrasta deteta - Alo.rs

Cena po času

Neke manje škole nude pripremu đaka u malim grupama (pet đaka), a cena po dvočasu je od 600 do 700 dinara. Postoji mogućnost izbora koliko časova želite za dete.

U drugim, možete da birate da li ste za čas ili dvočas, koji može da bude individualan ili grupni. Cena časa je od 800 do 1.800 dinara, a dvočasa i do 2.000 dinara.

Program od 8.000 do 11.000 mesečno obuhvata

1. srpski jezik

2. matematiku

3. kombinovani test: fizika, hemija, istorija, geografija i biologija

Privatni profesori

Neki đacima biće uz zbirke potrebni samo profesori koji im drže časove kod kuće. Cena jednog časa je između 10 i 15 evra, puta nekoliko predmeta... Opet vrtoglava suma!

Po časovima

45 minuta – od 800 do 1.200

60 minuta – od 1.200 do 1.600

90 minuta – od 1.600 do 2.400

*Cene u dinarima

 

Uče sami iz zbirki

Neki roditelji kažu da njihovoj deci ne treba dodatna nastava i da sami mogu uče rešavajući zadatke iz zbirki.

- Mi smo našem sinu nabavili testove s prethodnih polaganja i on se sam polako priprema. Ne treba oko toga dizati toliku frku, ako vidimo da ima nekih poteškoća, anagažovaćemo nekog profesora za privatne časove kasnije - kaže V. P., tata jednog osmaka.

Ima i besplatno!

Neke opštine i škole u Srbiji organizovale su besplatnu pripremnu nastavu osmaka na radost i roditelja i dece. Interesovanje je ogromno, a većina osmaka posle pripreme upiše željenu školu.

Tako Kraljevačka gimnazija organizuje besplatnu pripremnu nastavu za pet predmeta (matematika, računarstvo i informatika, filološke nauke, istorija i geografija, sport) koji se polažu na prijemnim ispitima za pet specijalizovanih odeljenja.

Prijavljivanje za besplatnu pripremu za malu maturu, koju je četvrtu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom beogradske opštine Rakovica, organizovao Centar za kulturu i obrazovanje, završeno je nedavno i više nema mesta. Na konkurs se prijavilo više od 500 učenika završnih razreda rakovičkih osnovnih škola.

Opština Voždovac i ustanova kulture i obrazovanja Narodni univerzitet „Svetozar Marković“ pozivaju učenike završnih razreda osnovnih škola da se prijave na besplatne onlajn časove pripreme za polaganje završnog ispita.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading