Zaštitnik građana: Povući sporni udžbenik iz srpskog jezika
Printscreen

Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik građana pozivao je resorno ministarstvo da to učini u cilju poštovanja jezika nacionalnih manjina koji su priznati u Srbiji.

Podseća se da je Zaštitnik građana početkom oktobra 2021. godine po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine, zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.


Kako se dodaje, u postupku kontrole Zaštitnik građana je utvrdio da je resorno ministarstvo odobrilo izdavanje udžbenika za srpski jezik za osmi razred osnovne škole u kojem je u definiciji podele južnoslovenskih jezika navedeno da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom.

Zaštitnik građana u mišljenju nadležnim organima navodi da su odobrenjem udžbenika u kojem stoji takva definicija povređena prava pripadnika nacionalnih manjina jer se negira postojanje ovih jezika, od kojih se hrvatski i bosanski jezik koriste u zvaničnoj službenoj upotrebi jezika i pisma u Srbiji.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je prilikom ocene rukopisa udžbenika morao da uzme u obzir da način na koji je Odbor za standardizaciju srpskog jezika definisao podelu južnoslovenskih jezika može za posledicu imati povredu prava pripadnika nacionalnih manjina i dovođenje priznatih jezika nacionalnih manjina u neravnopravan položaj, navodi u mišljenju Zaštitnik građana.

U preporukama za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik građana traži od nadležnog ministarstva da preduzme sve mere kako bi sporni udžbenik bio povučen iz upotrebe do početka školske 2022/23. godine, kao i da ga u roku od najkasnije 60 dana obavesti o postupanju po preporukama.

BONUS VIDEO

 

 


 

Komentari (2)

Loading
Ivica

27.01.2022 22:10

Koji crni bosanski, crnogorski, hrvstski jexik to je sve srpski jezik. Da li ameri govire americkim ili engledkim jezikom.

Dušan

27.01.2022 22:34

Mogao bi ovaj vajni zaštitnik malo da prelista i još neke sporne udžbenike,npr.istoriju,pa da uzme u zaštitu i Srpski narod