DIREKTOR RHMZ OTKRIVA Evo kakvo nas vreme čeka u februaru
Alo/ Ilustracija

Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić rekao je da ova zima neće biti ekstremna, ni u pogledu niskih temperatura, ni u pogledu padavina.

Gostujući u Jutranjem programu RTS-a, Nikolić je rekao da se i danas u većini mesta očekuje ledeni dan sa maksimalnom temperaturom od minus 4 do plus 2 stepena. Krajem dana i u toku noći stiže naoblačenje sa severa koje će usloviti sasvim slabe padavine sa novim snegom debljine od jednog do tri centimetra.

Prema njegovim rečima, od sutra, pa do kraja meseca, kreće blagi porast temperature. Od četvrtka se očekuje dalji porast dnevnih tempteratura koje bi se kretale od 3 do 8 stepeni.

Krajem nedelje prognozira se slaba kiša koja bi pojačala otapanje preostalog snežnog pokrivača, rekao je Nikolić.

Nove snežne padavine očekuju se početkom naredne nedelje kada bi u brdsko-planinskim krajevima moglo pasti od 10 do 20 mm snega i kada bi bilo uslova za manji snežni pokravač u nižim delovima.

Printskrin

 

Prva dekada februara sa mraznim danima

Inače, u prvoj dekadi februara imaćemo mrazne dane, kaže, Nikolić, gde će minimalne temperature biti ispod nula stepeni, ali neće biti ledenih dana. Maksimalne dnevne temperature kretaće se oko 5 stepeni.

U februaru se, kaže, očekuje da prosečne temperature budu od 4 do 6 stepeni u nižim predelima, a od minus 2 do plus dva u višim planinskim.

"To su temperature koje su za oko jedan do dva stepena više od ustaljenog višegodišnjeg proseka, tako da očekujemo februaur sa nešto višim prosekom, ali sa deficitom padavina", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, količine padavina koje se očekuju, kretaće se od 25 do 40 mm u nižim i 60 mmm u višimi predelima, što je, kako kaže, ispod proseka za ovo doba godine.

Očekuje se da mart bude topliji od proseka

Isto tako, očekuje se da mart bude topliji od proseka. Istakao je da ne postoji rizik za ekstremno hladne talase i ekstremne velike količine padavine

"Imaćemo nešto topliji mart, i količine padavine u okviru proseka, tako da ukupno uzevši ova zima će se uklopiti u neki prosek, ona je primerenija klimatskim uslovima za ovo doba godine", naveo je Nikolić.

"Kada sve saberemo i oduzmemo, očekujemo da će prosečne zimske temperature iznositi od nula do 4 stepena u nižim predelima i od minus 4 do minus dva u višim planinskim predelima", rekao je direktor RHMZ-a.

"Srednja godišnja temperatura u poslednjih 130 godina, od 1888. godine, u Beogradu je porasla za 1,6 stepeni što je dovoljan uslov da se koncentracija vlage u atmosferi poveća za 10 procenata, a onda je to znači da su povoljni uslovi za stvaranje kumolonimbusnih oblaka i olujno-gradonosnih situacija", rekao je Nikolić.

Kada gledamo dugoročnu prognozu možemo da kažemo da nema rizika za ekstremne uslove za hladne talase i padavine, naveo je Nikolić. "Imaćemo prosečne ili iznad prosečne temperature, ali ne očekujemo ekstreme", rekao je direktor RHMZ-a.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading