ŠPANSKI LEKAR ČINI ČUDA ZA KIČMU U Kragujevcu gostovao čuveni spinalni hirurg dr Norberto Ventura
Alo/Aleksandar Đorđević

Svaki dolazak prof. dr Norberta Venture u kragujevački Univerzitetski klinički centar predstavlja veliki događaj, ne samo za Šumadiju i grad na Lepenici, već i za korisnike usluga ove zdravstvene ustanove koja „pokriva“ sedam upravnih okruga i oko dva miliona stanovnika.

Razlog je jednostavan. Ovaj španski doktor je vrhunski svetski stručnjak, specijalista hirurgije skolioze i kičmenog stuba. On još od 2018. godine sarađuje sa odgovarajućim klinikama u Kragujevcu i Nišu, gde operiše pacijente, uglavnom decu, sa najtežim deformitetima kičme.

Ulaganje u budućnost

To je bio i razlog da Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, poseti Specijalističku hiruršku ambulantu Klinike za ortopediju i traumatologiju da bi zahvalio španskom specijalisti za sve što je učinio za Kragujevac i Srbiju.

- Saradnja dr Venture sa našim Univerzitetskim kliničkim centrom ima veliki značaj za naše zdravstvo. Najpre što je našoj deci omogućeno lečenje na vrhunskom nivou. Ranije su na operacije ove vrste deca putovala u inostrane klinike, gde je lečenje izuzetno skupo. Ovo predstavlja veliku uštedu za naš Fond za zdravstveno osiguranje, ali i ulaganje u budućnost, jer je ovo prilika da se obuče naši kadrovi, da i sami možemo da se nosimo s ovim teškim izazovima. Zadovoljni smo i zbog toga što ova saradnja ide vrlo uspešno - ističe Dašić.

Koliko je ušteda značajna govori i podatak da složenije operacije u inostranim klinikama koštaju i do 750.000 evra, a kada ih dr Ventura obavi kod nas višestruko su jeftinije.

ŠPANSKI LEKAR ČINI ČUDA ZA KIČMU U Kragujevcu gostovao čuveni spinalni hirurg dr Norberto Ventura

Alo/Aleksandar Đorđević

 

Uspešna saradnja

Gradonačelnika i predstavnike medija dočekali su prof. dr Slobodan Milisavljević, direktor Univerzitetskog kliničkog centra, dr Aleksandar Matić, direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju, i dr Srđan Vlajović, načelnik Odeljenja spinalne hirurgije u toj klinici.

- Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa vodećim spinalnim hirurgom, jer je više od 70 dece sa najtežim deformitetima kičmenog stuba operisano i tako su rešeni njihovi zdravstveni problemi. Ne operišemo samo decu iz Kragujevca, nego i iz cele Srbije. Trenutno, na hiruršku intervenciju čeka oko 110 malih pacijenata, a značajno je i to što smo i mi stekli veliko znanje i iskustvo, tako da ćemo u dogledno vreme moći i samostalno da obavljamo ovako složene hirurške zahvate - kaže dr Vlajović.

ŠPANSKI LEKAR ČINI ČUDA ZA KIČMU U Kragujevcu gostovao čuveni spinalni hirurg dr Norberto Ventura

Alo/Aleksandar Đorđević

 

Poverenje u stručnost

U hodniku, ispred ordinacije u kojoj je dr Ventura pregledao pacijente, okupio se veliki broj dece koja imaju probleme s kičmom. Profesorka Marija Vukić dovela je kćerku na pregled.

- Dete pati od skolioze. Došli smo da potražimo savet od doktora Venture. Njegov dolazak u Kragujevac je spas za nas. Devojčica raste i smatramo da je neophodno da se interveniše na vreme. Naravno, odluku o tome doneće doktor u koga zbog dosadašnjih rezultata imamo veliko poverenje - rekla je dr Vukić.

Izrazi lica i ostalih roditelja i dece pokazuju da vredi sačekati.

Uslovi u Kragujevcu - odlični

Iako je bio vrlo zauzet pregledima, dr Norberto Ventura je našao vremena da se obrati medijima.

ŠPANSKI LEKAR ČINI ČUDA ZA KIČMU U Kragujevcu gostovao čuveni spinalni hirurg dr Norberto Ventura

Alo/Aleksandar Đorđević

 

- Sa zadovoljstvom dolazim u Kragujevac. U ovoj klinici su odlični uslovi za rad, a primetno je i veliko zalaganje ovdašnjih lekara, posvećenost poslu i usavršavanju, tako da su nam i rezultati izvanredni. Operacije koje mi izvodimo su izuzetno složene i posebno me raduje što smo komplikacije sveli na minimum. Očekujem i da kolege iz Kragujevca uskoro budu osposobljene za samostalan rad - optimista je dr Ventura.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading