DA LI JE STEPINAC GOREO U PAKLU? Katolička crkva drži mise za Pavelića, a smeta im pravoslavna freska
Foto: Printscreen

Svake godine u katedrali koja se nalazi u srcu Zagreba održava se misa za ustaškog zlotvora Antu Pavelića, a SPC nikada nije reagovala i upućivala protestne note jer se ne meša u unutrašnja pitanja Hrvatske katoličke crkve, dok je nadbiskup Beogradske nadbiskupije Stanislav Hočevar odmah tražio sastanak sa velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve nakon što je saznao da je na freski koja prikazuje strašni sud u Crkvi Svetog Jovana Bogoslova u Beloj Crkvi, kako on tvrdi, naslikan kardinal Alojzije Stepinac kako gori u paklu, navodi za Objektiv verski analitičar Željko Injac.

Pijani muškarac iz automatske puške pucao na policiju, u kući mu našli bombu! - Alo.rs

HRVATSKA KATOLIČKA CRKVA ZAROBLjENA U SREDNjEM VEKU

Upravo freska iz ruske crkve u Beloj Crkvi glavna je tema hrvatskih i pisanih i elektronskih medija danima, a posle protesta beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, koji je kazao da je pomenuto remek-delo uvreda za Boga, freska je prekrečena u belo.

– Ovo je samo dokaz da se Hrvatska katolička crkva i dalje drži srednjovekovnih aršina da kardinali ne mogu da budu pred strašnim sudom. Iako nigde ne piše da je naslikano svešteno lice Stepinac, niti meni lično liči na njega, podigla se velika prašina. Šteta što je freska koja govori da pred Bogom ne postoje privilegovani, već da se na kraju sudi po čovekovom srcu, čak i ako su u pitanju sveštena lica, prekrečena pod pritiskom katoličke crkve – navodi Injac.

"Plenković je izdao Hrvate, narcisoidni jadnik, treba ga gađati jajima" - Alo.rs

Stepinac u paklu je vređanje Boga” Nadbiskup Beogradske nadbiskupije Stanislav Hočevar za HRT je najavio da će se potruditi da reši ovo “pitanje”

– Zamoliću za sastanak s parohom toga hrama, kao i za sastanak sa župnikom toga kraja. Kada čujem njih, kao i takozvanog freskoslikara, onda ću ići i katoličkom biskupu i pravoslavnom biskupu da bih završio s Njegovom svetosti. Bog je predstavljen negativno. Zato stvarno plačem i sam ću učiniti pokoru. Kako je moguće da jedan hrišćanski hram govori o nečemu o čemu se ne usudi govoriti čitava crkva. To je strašno vređanje Boga i za to vređanje mi svi moramo dati zadovoljštvinu i pokoru.

FRESKA KOJA JE PREKREČENA

Božja pravda smeta Hrvatskoj katoličkoj crkvi

DA LI JE STEPINAC GOREO U PAKLU? Katolička crkva drži mise za Pavelića, a smeta im pravoslavna freska

Foto: Printscreen

 

Pronađeno telo žene kod železničkog mosta - Alo.rs

HOĆE LI UKINUTI I SVETOG MARKA EFEJSKOG

Naš sagovornik ističe da mešanje Hrvatske katoličke crkve u unutrašnja pitanja SPC u najmanju ruku nije primereno, naročito kada je u pitanju reč o kardinalu o kome se još uvek nije opredelio ni sam Vatikan.

– Ovo je predstava! Pa hoće li sada tražiti i ukidanje ikone Svetog Marka Efejskog koja prikazuje njegovu pobedu nad papom. Inače, ikona iz svetinje u Beloj Crkvi je vrlo retka u pravoslavnom svetu, uglavnom se predstava pakla prikazuje u katoličkim – kaže Injac.

PRIKAZAN I PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK

Stefan Jovičić, protonamesnik pomenute crkve u Beloj Crkvi, kaže da na freski ni on ne vidi Stepinca.

– Meni taj ne liči na Stepinca, ali svako ima svoje viđenje nekog lika. Kardinal jeste u pitanju, ali nigde nije naznačeno da je to kardinal Stepinac i ne znam kako je neko zaključio da je to on. Na toj je fresci nalazi se više od 160 likova i razumem da je intrigantnošto se na njoj nalazi i neko ko je deo sveštenstva katoličke crkve, ali isto tako na toj fresci se nalazi i pravoslavni sveštenik, odnosno episkop koji je poguran u pakao, ali to nije freska pakla nego strašnog suda Božjeg. Dakle, suda Božjeg koji sudi svima, pa tako i nama koji smo u mantijama, jer nas one ne štite od toga da nam neće biti suđeno – rekao je Jovičić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading