PATRIJARH PORFIRIJE PODSETIO NA ŽRTVE ZLOGLASNE "RACIJE": Pamtimo, ne zaboravljamo, ali praštamo
Jutjub/ Телевизија Храм

- Kada dođe januar, odmah po prazniku radosti, praznovanju Rođenja Hrista Spasitelja, praznujemo i prvu nevinu žrtvu, prvomučenika, arhiđakona Stefana. Tako je to mudrost života, tako je to mudrost Crkve Hristove uredila. A tako se i u našoj Bačkoj, uz radost Božića, sećamo i nevino postradalih žrtava racije u Novom Sadu - napisao je patrijarh.

POSLEDNJE SLIKE VLADIKE LAVRENTIJA Poseta patrijarha Porfirija i episkopa Vasilija (FOTO)

On je dodao da svakog januara, nama koji smo rasli sa svešću o pogronu nad našim narodom u Južnoj Bačkoj, rečima Čurug, Žabalj, Mošorin, Šajkaš, Lok, Đurđevo, Vilovo, Gardinovci, Gospođinci, Temerin, Titel, Novi Sad, Srbobran, Stari Bečej, dodajemo i Jasenovac, Mathauzen, Aušvic, Treblinku, Bergen-Belzen, Dahau, Majdanek.

-  Razlika je samo u trajanju i demonskoj produktivnosti ubica. Druge razlike nema. Ali, kao što je Sveti arhiđakon Stefan prvomučenik pred svoje stradanje video nebesa otvorena i Gospoda Hrista kako sedi sa desne strane Oca, tako su ga videli i naši preci. Zato mi pamtimo, ne zaboravljamo, ali praštamo. Tako nas uči i sam Gospod naš kada se sa krsta moli Bogu Ocu: Oče oprosti im, jer ne znaju šta rade! - dodao je.

 

 

Patrijarh je istakao da pravoslavni Srbi nikada neće mađarski narod prepoznavati u likovima zločinaca Janoša Tota, Geze Batorija, Đule Zomborija, Mikloša Nađa, Šandora Kepira - nego ga prepoznajemo i volimo kroz besmrtne likove junaka kao što su Pal Teleki i Endre Bajči Žilinski, Lajoš Dunfalavi i Andor Molnar, koji su spasli Kovilj, Maćaš Fazekaš i Ištvan Virag, koji su spasli Nadalj, i svih onih koji su spasli živote suseda u Budisavi, Bačkom Gradištu i drugim mestima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading