TUGA I JAD! RATNI VETERAN GOLUB SA SINOM LUKOM ŽIVI U UDŽERICI: Samo da tata ozdravi i da preživimo zimu
Privatna arhiva

 Život veterana Goluba Stevanovića i njegovog sina Luku ne miluje. U selu Lipovica kod Despotovca žive u trošnoj i oronuloj kući, koju je sagradio Golubov pradeda, borac na Solunskom frontu. Žive i gladuju.

"UNIŠTILI SU DRŽAVU!" Putin bez dlake na jeziku o NATO agresiji na našu zemlju! (VIDEO)

I Golub je ratovao devedesetih, a godine na ratištima ostavile su posledice na njegovo zdravlje. Sada je u veoma teškoj i kritičnoj situaciji, koju, kako kaže, teško da može da preživi. Svom sinu Luki Golub je donirao koštanu srž, te se od tada otežano kreće, ne sme da ustaje, a zbog posttraumatskog sindroma tresu mu se ruke i ne može da kontroliše mnoge pokrete.

Vanredno školovanje

Luka je sada zdrav, ali ne ide u srednju školu, već ispite polaže vanredno. Mora da brine o bolesnom ocu.

- Živim sa maloletnim sinom koji je morao i školu da napusti. Nemamo uslove da pohađa nastavu, nemamo čak ni za hranu, ni ogrev, bukvalno gladujemo - kaže Stevanović, koji nema ni za lekove.

Da njegova muka bude još veća, pre pet godina je izgubio ćerku od 19 godina.

- Ona je poginula. Bio je to nesrećan slučaj, pala je iz traktorske prikolice. Od nje imam unuče koje živi sa ocem. Teško mi je što se moje dete toliko muči - kaže Stevanović.

Kao veliki

Kuća u kojoj žive Luka i njegov otac nema kupatilo. Smeštena je u jednom od zaselaka Lipovice, u brdima, tridesetak kilometara od Despotovca. Njih dvojica su ovde sami. Bez komšija. Bez asfaltnog puta. Bez prevoza i svega drugog. Struja je jedina tekovina civilizacije koja je do njih stigla. Stara peć ne može da zagreje sobu u kojoj Luka boravi sa ocem.

VULIN RASTURIO LAŽLJIVOG VOKERA Krv naše dece stradale tokom NATO agresije je na rukama onih koji su lagali o Račku

Lukine želje nisu ni slične onima koje imaju njegovi vršnjaci:

- Stalno mi je hladno, ali želim da tata ozdravi i da preživimo zimu, a ostalo će nekako doći na svoje. Školu ću da završim vanredno, to sad nije problem, već lekovi koji pomažu tati - kaže Luka.

AKCIJA

Humanitarna organizacija „28. jun“ pokrenula je akciju da bi Golubu i Luki obezbedili dostojanstveniji život. Ali, njihove probleme ne mogu sami da reše.

 

SMS: Pošalji 1 na 1733

Tekući račun:

Ime: 28. JUN

Dinarski račun broj: 265111031000342797

Raiffeisen banka Srbije

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Učiteljica

24.01.2022 08:04

Bože,da li je ovo moguće? Postoji li centar za socijalni rad?Da jedna porodica toliko gladuje,jedan učesnik rata...Narode , pročitajte ovu priču , delite svima DA ČUJU ONI KOJI MORAJU POMOĆI.POMOZIMO mi obični građani makar jednom porukom.

Lola

24.01.2022 13:01

Zaista tuzno, jadni ljudi, a sta je i sa ostalim veteranima? Misle li konacno gospoda da sprovedu novi zakon koji je jos prosle godine usvojen, a tice se upravo veterana?

beba

24.01.2022 16:36

Strasno sto u nasoj Zemlji jos uvek ima takvih slucajeva.To se mora pod hitno srediti.