RADO IDE SRBIN U VOJNIKE: Obezbeđene veće plate za dobrovoljce, a za rezervne oficire uvećanje je više nego duplo
Alo/ Ilustracija

Celokupni državni vrh, sa posebnim zaduženjima za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, temeljno je radio na unapređenju položaja vojnih zaposlenika, ali i koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka koji je zamenio obaveznu vojnu službu i služi kao dodatni izvor dopune i podmlađivanja vojnih redova naše zemlje. Dobrovoljni vojnici bili su jedno vreme u veoma lošem položaju u odnosu na svoje kolege koje su zaposlene u redovnim službama, ali je država tome uspela da stane na put. Mladi se za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavljuju iz različitih razloga, a najčešće su to patriotski i treba im omogućiti dobre uslove za to. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Najnoviji poduhvat države jeste uvođenje olakšane procedure prijavljivanja za dobrovoljno služenje vojnog roka, a ubrzan je i postupak za prijem u radni odnos u Vojsku Srbije za zainteresovane po završetku služenja vojnog roka. Ipak, kao najveći benefit koji je uveden mora se navesti povećanje plata, jer je iznos prosečne mesečne zarade od nekih 20.000 dinara namenjen dobrovoljcima bio itakako nizak i bilo je neophodno uvećati ga. 

Država je to uspela i da uradi, povećane su plate na dobrovoljnom služenju vojnog roka, koje su do sada u proseku bile 20.968 dinara za vojnika, 22.000 za razvodnika i 23.000 za desetara, dok su polaznici Škole rezervnih oficira imali oko 15.881 dinar.

Nova mesečna plata je 34.766 dinara za vojnika, 36.504 dinara za razvodnika, 38.000 za desetara i 38.000 za polaznika Škole rezervnih oficira, što je veoma značajno povećanje. To znači da je uvećano sa 125.000 na 208.000 za provedeni period u vojsci, za 6 meseci, odnosno 66 odsto povećanje plate za vojnika, odnosno 141 odsto za polaznika škole rezervnih oficira.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Takođe,  značajno je smanjeno potrebno vreme za stupanje u profesionalnu vojnu službu vojnika koji su dobrovoljno odslužili vojni rok. U procedurama prijema gubilo se i po godinu i dve dana, što je dovodilo do toga da kandidati odustanu od profesionalne vojne službe, jer su u međuvremenu dobili ponudu za drugi posao. Sada je to sve ubrzano i kandidati neće morati da čekaju toliko dugo na zaposlenje. Prema podacima koje je u javnost izneo predsednik Republike Aleksandar Vučić u redovima vojske nedostaje više od 5.000 pojedinaca na godišnjem nivou.

Dodatna novina jeste i omogućavanje olakšane procedure prijavljivanja. Naime, svi zainteresovani za služenje vojnog roka mogui da se prijave u 1.500 ekspozitura "Pošte Srbije",  posredstvom eUprave i kao i do sada neposrednim prijavljivanjem u nadležnim Centrima Ministarstva odbrane. 

U prethodne tri godine konstantno se povećava broj upućenih regruta u centre za obuku, te je tako 2019. godine na dobrovoljno služenje upućeno 963 regruta, 2020. godine 1.154, a tokom 2021. godine više od 1.500 kandidata.

Pravo da šest meseci budu deo stroja Vojske Srbije imaju svi zdravstveno sposobni državljani naše zemlje koji u godini služenja roka navršavaju od 19 do 30 godina, a koji prethodno nisu odslužili vojni rok sa oružjem. Oni se tokom trajanja tog perioda obučavaju za izvođenje dužnosti u rodovima pešadije, oklopnih jedinica, artiljerije, inžinjerije, te vojnopolicijske i izviđačke specijalnosti, ali i za mnoge druge jedinice i sektore.

Vojniku, država za vreme trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, obezbeđuje naknadu putnih troškova za javljanje na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u naznačeni centar za obuku, od mesta prebivališta u Republici Srbiji do centra za obuku, zatim naknadu putnih troškova za povratak kući po odsluženju dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, od centra za obuku do mesta prebivališta u Republici Srbiji. Takođe zagarantovana su mu i novčana primanja u mesečnom iznosu, prava iz zdravstvenog osiguranja po propisima iz zdravstvenog osiguranja u Vojsci Srbije za vojne obveznike, kao i smeštaj i ishrana, vojna odeća i obuća.

Načini prijave

  • neposredno prijavljivanje u nadležnim Centrima Ministarstva odbrane
  • prijava u 1.500 ekspozitura JP "Pošta Srbije"
  • prijava putem eUprave

Svakom vojniku sledi redovno odsustvo u trajanju od deset dana, kao i dobrovoljno davanje krvi za koje dobija dva slobodna dana i naravno nagrada starešine koji može vojnika da nagradi za dobro vladanje sa nekoliko slobodnih dana. 

Alo

 

Postoje dve vrste služenja, i to za vojnike i kurs za rezervne oficire, gde se mogu prijaviti samo oni koji su završili osnovne akademske ili strukovne studije iz bilo koje oblasti. Kurs za rezervne oficire ima dve uputne partije, i to u martu i septembru, dok kurs za vojnike ima četiri uputne partije, u martu, junu, septembru i decembru. Svim budućim vojnicima predstoji i profesionalna obuka. 

Glavni benefit služenja dobrovoljnog vojnog roka jeste mogućnost zaposlenja i prijem u profesionalnu vojnu službu odmah nakon odsluženja, kao i mogućnost daljeg napredovanja i karijernog vođenja. 

Nakon završene obuke kandidati se mogu zaposliti u Vojsci Srbije, u svojstvu profesionalnog vojnika i aktivne rezerve, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u kazneno-popravnim zavodima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, kao i u agencijama za fizičko-tehničko obezbeđenje.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading