TRAGIČNA SUDBINA DECE PREMINULOG RATNOG INVALIDA POTRESLA SRBIJU Drugovi mladića koji je skočio sa trećeg sprata zbog teškog života odlučili da mu renoviraju kuću!
Foto: Printscreen

Nakon pada sa više od šest metara visine N. C. je srećom samo lakše povređen, jer je pao na granje ispred kuće i trenutno je na lečenju, ali je njegov čin ukazao na teške životne okolnosti i velika dugovanja sa kojim je suočena porodica.

Drugovi N. C. su danas došli u njegovu kuću u kojoj živi sa bakom i još petoro braće i sestara, uzrasta od 9 do 17 godina, kako bi odmah krenuli sa rešavanjem nagomilanih problema.

Bivši policajac sumnja u priču Splićanke - Alo.rs

- Kada smo čuli šta se desilo, organizovali smo se, prvo najbliži drugovi iz osnovne škole, i počeli da se dogovaramo kako možemo da pomognemo deci i baki. Napravili smo grupu i već se javilo oko 70, 80 mladih ljudi. Za sada imamo neke prioritete, a to je krečenje prostorija koliko možemo, popravka stolarije, obezbedili smo im ogrev za izvesan period. Krenuli smo i sa prikupljanjem donacija u novcu, garderobi i svemu što im je potrebno. Kontakirali smo ostala udruženja i tražimo investiture da renoviramo koliko smo u mogućnosti - kaže Nikola Kostić, jedan od drugova N.C.

On je sa još petoricom drugova danas došao kako bi za početak namestili stakla na prozorima na mestima na kojima nedostaju, zadihtovali prozore i popravili vrata od soba koja nisu bila u funkciji, kako se ne bi nepotrebno gubila toplota. Oni su deci obezbedili pet metara ogrevnog drveta, kako u prvo vreme ne bi imali problema sa grejanjem.

Napadalo 30 cm snega na Zlatiboru - Alo.rs

- Moramo da rešimo urgentno neka dugovanja koja imaju. U vrhu iste prioriteta je i sređivanje kupatila, kako bi bilo u potpunosti u funkciji, a tu je i nabavka veš mašine, usisivača, escajga, peškira, posteljine, nameštaja i još nekih nužnih stvari za održavanje domaćinstva. Obezbedili smo i nešto hrane, to ćemo u hodu još da obezedimo. Molimo sve koji su u mogućnosti da se priključe novčanim donacijama, potrebna je pomoć u garedrobi, tražimo i zainteresovane investitore koji bi želeli da se jave oko uređenjan - kaže Dušan.

"Nismo znali u kakvim uslovima živi"

Šestoro braće i sestara, među kojima je N. C. (22) najstariji, ostali su da žive sami sa bakom u kući u niškom naselju Brzi Brod, nakon što im je zbog bolesti u oktobru prošle godine preminuo otac Bojan C, koji je bio ratni vojni invalid. Među najvećim dugovanjima, koja su pala na nejaka dečja pleća, našao se i dug za struju od 1,3 miliona dinara kao i brojne nerešene pravno imovinske stvari…

- Nismo znali u kakvim uslovima živi jer on nikada nije direktno tražio pomoć, ne znam zbog čega, ali verovatno je smatrao da je to milostinja. Nikola nam je drug iz osnovne škole, kada smo čuli malo nam je vremena trebalo da se organizujemo. Ima nas dosta, pomoći ćemo koliko možemo - kaže Kostić.

Sneg je napravio haos u OVOM delu Srbije! - Alo.rs

Dobrotvori iz raznih delova Srbije javljaju se porodici sa željom da pomognu, pa je za očekivati da deo nagomilanih problema počne da se resave.

"Hvala svima od srca"

Baka Dušanka, sa suzama u očima, dočekala je drugove N.C. I zahvalila I se od srca.

- Hvala im do neba, hvala od srca. Sve što mislim mojima tako i svakom detetu i svakom čoveku. Sve su to moja deca, generacija moga sina i unuka. Sva su deca dobra, deca se loša ne rađaju nego nešto se desi - kazala je baka Dušanka, koja boluje od Parkinsonove bolesti.

Ona je još uvek zbog svega vidno potresena, budući da je unuk N. C. nakon skoka pao na nekoliko metara ispred nje.

- Nisam verovala da se za unuče ovoliko pati. Ja sam mislila da je to što si rodio prvo i glavno. Kada su mi umrli muž i sin, ja sam pala psihički, ali sam se nekako držala. Sada kada se ovo desilo mom unuku sve me je stiglo. Znam koliko je dobro dete, svakome bi izašao u susret, svakoga bi podigao. Svi su dobri, ali on je prvi i najstariji - kaže baka Dušanka.

Centar za socijalni rad imenovao staraoca, deca ostaju zajedno

Centar za socijalni rad u Nišu odlučio je da sva deca ostanu zajedno u domaćinstvu, a za privremenog staraoca imenovana je jedna radnica ove ustanove koja je po zanimanju pedagog.

Kako je za Blic rekao direktor Centra Zoran Jović, ona će obavljati funkciju neposrednog staraoca, što znači da će biti u učestalom kontaktu sa porodicom i decom. Takođe, stručne službe će ispitati mogućnost da li postoji neko u porodici ko bi mogao da se prihvati uloge staraoca dece.

U Centru je potvrđeno Blicu da je pokrenuta procedura da deca naslede očevu penziju i da će nastojati da se maksimalno ubrza procedura. Radnici Centra su u kontaktu sa ovom porodicom već šest meseci nakon smrti njihovog oca, a pre 15 dana im je kupljena hrana za 10.000 dinara, dok je juče obezbeđena nova pomoć.

Račun za pomoć Cvetkovićima je 200-35695729-59 na ime Dušanke Cvetković.

 

 

Komentari (1)

Loading
sundjer

22.01.2022 06:16

Zelio bih da pomognem ovoj porodici, a vi ste napisali taj broj sto nigdje ne vodi, koja je banka ili ustanova. Kako mi mozemo da posaljemo novac iz inostranstva to mene zanima.