BRNABIĆ JASNA I GLASNA Ukinuti svi pravni akti u vezi sa Rio Tintom
Foto: Alo.rs

Brnabić se posle sednice obraća medijima. Premijerka je istakla da postoje zahtevi ekoloških organizacija koji su predati Vladi 12. januara 2022. godine. Ona je istakla da je ukinuta je uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene.

Terzić: Puna podrška Ani Brnabić! (VIDEO) - Alo.rs

Prostorni plan je ukinut i više ne postoji, poništene su sve dozvole i odluke, rekla je ona.

- Prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti u vezi sa kompanijom Rio Tinto odnosno Rio Sava - dodala je.

Sinoć su predstavljeni skandalozni snimci o tajnom planu opozicije posle referenduma, Vučića hteli da optuže za krađu! - Alo.rs

- Ugovore nikada nismo ni imali, kao što smo više puta i rekli - rekla je Brnabić.

- Koliko se sećam, 2006. godine, kad je Rio Tinto dobio dozvolu, na vlasti je bila Demokratska stranka, a predsednik Boris Tadić. Danas ti isti blokiraju saobraćaj, čak i granične prelaze. Nije mi jasno, ukoliko su ovi protesti ekološki, zbog čega niste pitali Nebojšu Zelenog Zelenovića zašto su dali dozvolu i doveli Rio Tinto u Srbiju, a danas na tim leđima pokušavaju da grade svoju političku budućnost. Pozivam sve ekološke organizacije i udruženja da preuzmu ova dokumenta, da analiziraju i pružamo mogućnost mog kabineta da pomogne ukoliko im je pomoć oko bilo čega potrebna. Ovim smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je što se tiče projekta Jadar sve završeno - rekla je Brnabić.

Kako kaže, ukinuta je i odluka Vlade o Radnoj Grupi za projekat Jadarit.

- Ovim su ispunjeni svi zahtevi ekolških protesta. Gotovo je sve s Rio Tintom - rekla je premijerka Ana Brnabić.

O Savi Manojloviću

- Što se tiče zahteva Save Manojlovića iz inicijative "Kreni-promeni", ispunili smo sve zahteve, pa čak i neke hirove. Ja sam mislila da je on razuman čovek, međutim, imala sam priliku ovih dana da se u to razočaram.  On je predao zahteve, pa je pokrenuo narodnu inicijativu. Taj predlog narodne inicijative predao je Narodnoj skupštini 14. januara 2022. godine. Po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi rok Narodne skupštine da se odgovori je 15 dana. Ako je on mislio da taj rok nije razuman, mogao je da kaže da želi odgovor u roku od 48 sati. Ne, on je to prihvatio, a nažalost, nakon tri dana, Savo Manojlović izlazi ispred Narodne skupštine i kaže da imamo administrativne opstrukcije jer predsednik Republike nije verifikovao ovu inicijativu.

- Pored toga što laže, on je i nepismen. Imao je priliku da direktno utiče na izmene i dopune ovog zakona. Nema šta predsednik da verifikuje predlog za narodnu inicijativu, već odbor Narodne skupštine. Pokazao je koliko ništa ne zna, a onda opet pozvao na okupljanja ispred Predsedništva večeras zato što predsednik to nije uradio.

- A on tu nema nikakvu funkciju u tom procesu i ne može da je verifikuje - kaže premijerka.

- Neka se javi, pomoći ćemo mu ako mu bude bila potrebna, a očigledno jeste da bi uradio stvari sa zakonom u čijem donošenju i nacrtu ja i sam učestvovao.

Za Rio Tinto krive nas oni koji su zbog njih menjali zakon

- Neću da dozvolim da nas za Rio Tinto napadaju oni koji su menjali zakon da bi toj kompaniji dali dozvolu za eksploataciju. Đilas, njegov kum koji je prodao zemlju Rio Tintu. Svi oni koji su u to vreme bili na vlasti sada uz pomoć laži žele da svale krivicu na Aleksandra Vučića i ovu Vladu. Nas krive za Rio Tinto, nas krive za referendum na kojem su imali više od 16.000 posmatrača. Ljudi, zaista neće moći.

Može li Rio Tinto da tuži Srbiju

Ona je komentarisala i da li postoji mogućnost da Rio Tinto tuži Srbiju

- Mi se Rio Tinta ne plašimo, a oni neka rade ono što misle da treba. Naš posao je da slušamo naš narod i zaštitimo njihove interese, a predsednik Vučić je danas uputio dopis ovoj kompaniji. Da li će oni tužiti ili ne, meni je najvažnije da su interesi građana zaštićeni, a sada mi je bitno da se aktiviram da objasnim narodu sve licemerje koje je prisutno u medijima poslednjih dana - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić je prethodnih dana ukazala na spremnost izvršne vlasti da poništi sve ugovore s tim rudarskim konzorcijumom. 

Podsetimo, premijerka je nedavno izjavila da Rio Tinto za nekoliko nedelja neće biti u Srbiji.

- Meni je važno šta žele ljudi u Srbiji. Uskoro će isteći dozvole izdate Rio Tintu, mi ćemo ukinuti prostorni plan u koji je unet projekat "Jadar" i to je to. Rio Tinto je nasleđeni projekat i aktuelna vlast nema ništa sa tim - rekla je premijerka

O finansiranju protesta

Brnabić je rekla da nema reči kojima mi bi opisala "licemerje stranaca koji finansiraju proteste".

- O ovome sam razgovarala i sa nekoliko ambasadora i istu poruku im prenela - rekla je premijerka.

- Najveći finansijeri organizacija za zaštitu životne sredine su iz SAD, Rokfeler fondacija, USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalna zadužbina za demokratiju i mnogi drugi. Iz Velike Britanije Vestminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet...

- Svi su se sjatili u poslednjih godinu dana u Srbiju da finansiraju organizacije i učestvuju njihovom direktnom radu i udruživanju, pa onda i finansitanju protesta.

- Čak ni to ne bi bio problem, da kažemo zainteresovani su za životnu sredinu. Da nemamo ovakvu vrstu licemerja, da finansijeri protesta napadaju kompanije iz tih zemalja, a mi valjda treba da ih branimo i politički slabimo zahvaljujući protestima koji oni finansiraju.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Slaven

20.01.2022 22:13

BRAVO ANA! TAKO SE RADI.SADA SPONZORI NE MOGU DA PLACAJU PROTESTE I OCEKUJU DA IM SRBIJA STITI INTERESE.ZELENE.VANZEMALJCI KOJI BLOKIRAJU SRBIJU NECE PROCI.